Sport

Kung fu klub Srebrenica osvojio sedam medalja na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj

Kung fu ving tsun klub Srebrenica osvojio je 7 medalja na Svjetskom prvenstvu koje je održano u Mađarskoj. Taj uspjeh posebno dobija na značaju pošto su u klubu, uglavnom, djeca samo sa područja Mjesne zajednice Potočari.

FOTO: FTV
FOTO: FTV

Mladi takmičari iz jedinog bh. kluba na svjetskom šampionatu osvojili su 3 zlatne i 4 srebrne medalje, a zauzeli su deveto mjesto u ekipnom plasmanu.  To potvrđuje da je Kung fu ving tsun klub Srebrenica jedan od najboljih timova regiona.

„Takmičio sam se u disciplinama light kick – boks i dvije forme ‘čan kju’. Iz „čan kju“ sam osvojio zlato. Bilo mi je savršeno na prvenstvu, upoznao sam mnogo prijatelja“, kazao je Armin Husejnović.

Vedad Smajić se takmičio u dvije kick light discipline, te osvojio dvije srebrene medalje.

Klub je osnovan prije pet godina na inicijativu majstora kung fua Isaka Džanića, koji se bavi ovom borilačkom vještinom već četiri decenije i sarađuje sa najpoznatijim majstorima svijeta. Put na takmičenje bio je izazovan, postojala je ideja da se ide u vlastitoj organizaciji, ali su, ipak, pomogli sponzori. U planu je otvaranje sekcije i na području Bratunca.

Adnan Husejnović, roditelj i član rukovodstva KFVTK Srebrenica, pojasnio je kako je odlučio da izdvoji svoja sredstva, te kao podrška ode vlastitim vozilom. Kako kaže, prvenstvo je bilo za otvorene mješovite borbe, kick light, kontakt, K1 i karate.

„Što se tiče odlaska našeg kluba na Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj, dobili smo poziv kao klub od Ferenca Horvata i ICO organizacije. Možete zamisliti kada je bilo blizu 500 Engleza. Naš klub bez sponzora ne bi mogao otići na ovo Svjetsko prvenstvo, bez Fadila Cvrka, Humanitarnog fonda Atlanta, najvećeg sponzora, te fondacije Sehmedina Golubovića“, kazao je Džanić.

Kung fu ving tsun klub Srebrenica dobio je priznanje i u vidu članstva u Svjetskoj borilačkoj organizaciji. Srebrenički klub, uz sportski aspekt, u prvi plan ističe druženje i promociju fizičke aktivnosti kod najmlađeg dijela populacije, navodi FTV.

Prihvati notifikacije