Svijet

Kremlj: Rusija ne priznaje jurisdikciju ICC-a i smatra njegove odluke ništavim

Rusija ne priznaje jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda (ICC) i njegove odluke smatra ništavim i nevažećim, saopštio je Kremlj u petak nakon što je ICC izdao nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina, javlja Anadolija.

FOTO: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
FOTO: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

“Smatramo ovo nečuvenim i neprihvatljivim. Rusija, kao i nekoliko drugih država, ne priznaju nadležnost ovog suda i, shodno tome, bilo kakve odluke ove vrste su ništavne za Rusiju u zakonskom smislu”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je odbio da komentariše pitanje da li će odluka ICC-a spriječiti Putina da posjeti zemlje koje priznaju nadležnost tog suda.

Bivši predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je sada zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, također je odbacio korak ICC-a protiv Putina.

“Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Vladimira Putina. Nema potrebe da objašnjavam gdje treba da se koristi ovaj papir”, napisao je Medvedev na Twitteru, dodajući emotikon toalet-papira.

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova navela je da odluke ICC-a nemaju značenja za Rusiju, pa i s pravne tačke gledišta.

Uz nalog za hapšenje Putina, ICC je izdao nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, predsjedničke povjerenice za prava djeteta.

Prihvati notifikacije