Konaković iz Münchena: Nema smisla da se SDA uvodi u vlast FBiH zato što su krađom i otimanjem dobili mandate

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine boravi učestvuje na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, gdje su se sastali lideri i zvaničnici evropskih zemalja, a fokus je ruska invazija na Ukrajinu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Elmedin Konković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine tokom boravka na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji za BHT je govorio o onome što se dešava u Münchenu, ali i o domaćim aktuelnostima tema.Dotakao se formiranja vlasti, te je naglasio kako je odmah vidio da je “SDA počela izvrdavati i blokirati”.

“Samo su dva moguća rješenja, jedno je da SDA izmoli ili natjera nekoga da sa njima ide u vlast, SDP ili HDZ, mada ustvari bez njih i ne može ništa. Okupljeni oko Trojke i HDZ-a ustvari odlučuju o tome ko će dalje oformiti vlast.”

Lider NiP-a je potcrtao kako, niti on niti njegova stranka, ne mogu popravljati sistem sa ljudima koji su ga pokvarili.

“SDA bi se trebao odmoriti malo u opoziciji i očistiti se od kadrova koji su tu samo kada su u pitanju tenderi i zapošljavanja. Za ideju SDA to će biti dobro da se odmori. Tužno je da oni idu i moljakaju i sve to”, kazao je Konaković.

Tvrdi da nova vlast bolje funkcioniše.

“Mi preuzimamo odgovornost da nova vlast funkcioniše bolje. Nema smisla da se SDA uvodi u vlast FBiH zato što su krađom i otimanjem dobili mandate. Trebaju se okupiti i reći da se prepusti vlast nama.”

Smatra da bh. diplomatija u Münchenu trebamo biti glasnija, jer je Minhenska konferencija je jedna od najznačajnijih na svijetu te vrste.

“To je događaj na koji se odazivaju veliki lideri i važni zvaničnici evropskih i svjetskih zemalja. Nije bilo teško znati da će u fokusu biti agresija na Ukrajinu i procjena sigurnosti cijele Evrope i svijeta zbog dešavanja u Ukrajini, rekao je šef bh. diplomatije.

Govrio je i o kandidatskom statusu BiH za ulazak u Evropsku uniju.

“Tu su uslovi koje moramo ispuniti kao preduslov pristupanja EU, famoznih 14 prioriteta o kojima se godinama govori. Mogu optimistično reći da smo neke pokrenuli, neki zakoni veoma brzo kreću ka Vijeću ministara i parlamentima”, rekao je Konković, dodajući:

“Evropa je ustvari bila uspavana u svim procesima u BiH i prepuštali su prostor ruskom, kineskom i drugim utjecaju koji nisu mali.”

Pohvalio je i spasioce iz BiH koji su učestvovali u spšavanju žrtava zemljotresa u Tuskoj.“Obraz su nam osvjetlalli svi ljudi koji su dole otišli u misiju i bili u timovima i pokazali su odlučnost i hrabrost, kao i vještine i o nama se priča u cijeloj Turskoj i dalje, naglasio je govoreći o odlasku spasilaca iz naše zemlje. Međutim govoreći o odlukama o pomoći na državnom nivou nije prvi put da nivo institucija države nije organizovan”, naglasio je ministar vanjskih poslova BiH, pa pojasnio:

“Mi smo na sjednici Vijeća ministara usvojili jedan izvještaj ministra Nešića, usvojili i Odluku, a zbog evropskog mehanizma, usvojili naknadno, naravno kasno za ono što se dešavalo dole. Važno je da smo na ovoj grešci naparavili pozitivne pomake i prvi put uradili pozitivne poteze”, zaključio je Konaković

Prihvati notifikacije