Region

Kompanija Meta uklonila mrežu "trolova" povezanih sa Vučićem i njegovom partijom

Meta je precizirala da je uklonila 5.374 Facebook naloga, 12 grupa i 100 naloga na Instagramu zbog kršenja politike protiv koordinisanog neautentičnog ponašanja.

FOTO:  EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
FOTO: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Kompanija Meta skinula je sa svojih platformi u 2022. godini mrežu koordinisanog neautentičnog ponašanja povezanog sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS), saopštila je ta kompanija, prenosi RSE.

Izvještaj Mete odnosi se na četvrti kvartal 2022. i u njemu se navode globalne akcije, koja je ta kompanija preduzela radi sprječavanja nedozvoljenih operacija.

U dijelu koji se odnosi na Srbiju, Meta je navela da je preduzela akciju protiv mreže koordinisanog neautentičnog ponašanja (CIB) u Srbiji, koja je, kako se navodi, povezana sa zaposlenima Srpske napredne stranke, poznatoj kao njen Internet tim, i državnim službenicima iz cijele Srbije.

“Oni su ciljali domaću publiku na mnogim internet servisima, uključujući Facebook, Instagram, Twitter, Yutube, pored lokalnih medija kako bi stvorili percepciju o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci”, navela je Meta.

Meta je navela i da je ta kompanija, u prethodnom izvještavanju o prijetnjama, ukazala na porast domaćih uticaja, koji su posebno zabrinjavajući kada kombinuju tehnike obmanjivanja sa stvarnom moći države.

“Tri CIB mreže koje smo uklonili prošlog kvartala — u Srbiji, Kubi i Boliviji — nastavile su ovaj trend i na neki način bile povezane sa vladama ili vladajućim partijama u svojim zemljama. Svaki je ciljao domaće stanovništvo da hvali vladu i kritikuje opoziciju”, navela je kompanija.

Meta je precizirala da je u navedenom periodu uklonila 5.374 Facebook naloga, 12 grupa i 100 naloga na Instagramu zbog kršenja politike protiv koordinisanog neautentičnog ponašanja.

Za razliku od tradicionalnih farmi trolova koje je kompanija detektovala tokom godina u Albaniji, Nikaragvi i Rusiji, a kojima su upravljali operateri koji rade u jednoj kancelariji ili skupu kancelarija, operacija Srbije se, kako se navodi, umjesto toga oslanjala na pojedince angažovane iz ijcele Srbije.

Kompanija je navela i da su ljudi koji stoje iza ove aktivnosti koristili lažne naloge, od kojih su neki detektovani od strane Mete i onemogućeni pijre istrage.

Oni su tim nalozima upravljali grupama, masovnim komentarima i “like” sadržajem, kako bi izgledali popularniji nego što su bili.

Kompanija je ocijenila i da je mreža iz Srbije prvobitno koordinirala operaciju na više platofrmi i njene napore za objavljivanje putem samostalne web aplikacije koja je omogućavala operaterima da komentarišu i objavljuju na različitim web stranicama vijesti i prijavljuju se na društvene medije.

Meta je navela i da je cijela operacija plaćena najmanje 150.000 dolara, utrošenih na reklame na Facebooku i Instagramu.

U saopštenju od 25. februara potpredsjednica opozicione Stranke slobode i pravde i poslanica u Skupštini Srbije, Marinika Tepić, tražila je od tužilaštva i institucija u Srbiji da istraže navode Mete.

SNS se nije javno izjašnjavala povodom navoda Mete.

Prihvati notifikacije