BiH

Kojović otkrio apsurd: HDZ BiH ima člana vlade koji je u federalnom parlamentu - Srbin

U sadašnjem sazivu Parlamenta FBiH sjedi poslanik HDZ-a koji je u Vladi HNK, a u federalnom parlamentu Srbin.

FOTO: NAŠA STRANKA
FOTO: NAŠA STRANKA

Taj apsurd iznio je zastupnik liberalne bosanskohercegovačke Naše stranke Predrag Peđa Kojović u intervjuu za novi broj Nacionala.

Kojović je u intervjuu novinaru Nacionala Borisu Paveliću govorio o aktuelnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, a komentirao je i fenomen člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, kojeg u najvećem dijelu hrvatske politike i javnosti smatraju nelegitimno izabranim uzurpatorom hrvatskih položaja.

– To su vaši dojmovi – odgovorio je Kojović na takvu konstataciju.

– Komšić je pobijedio na izborima po istim pravilima koja su važila kada je Čović izabran na poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Komšić je Hrvat i dobio je puno više glasova od Čovića.

U sadašnjem sazivu Parlamenta FBiH sjedi poslanik HDZ-a koji je u kantonalnoj vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, a u Federalnom parlamentu Srbin. Nije izabran direktno, ali mu je CIK dao mandat jer ga je, navodno bez njegovog znanja, HDZ prijavio na izbore kao Srbina, a u Predstavničkom domu moraju biti barem četiri Srbina.

Imate, naravno, i Bošnjake koji manipuliraju svojim etničkim izjašnjavanjem kako bi bili izabrani i riješili, barem privremeno, svoje finansijske probleme. To su zloupotrebe, to je nelegitimno, to moramo spriječiti.

Na rad Komšića imam bezbroj zamjerki, uključujući i to što nije iskoristio tu poziciju, između ostalog, da se približi hercegovačkim Hrvatima, ali je njegov izbor u smislu legaliteta i legitimiteta neosporan i to ću uvijek braniti – kaže Kojović.

Prihvati notifikacije