Magazin

Ko bi joj odolio: Pita sa tikvicama – sočna i mekana

Pita sa tikvicama može da se pravi na više načina.

FOTO: KREATIVNIRECEPTI.COM
FOTO: KREATIVNIRECEPTI.COM

Tikvice su same po sebi veoma zahvalne kada je u pitanju kombinacija sa raznim sastojcima. Neutralne po prirodi, sa minimalnim brojem kalorija, predstavljaju zdrav dodatak svakom obroku. Prema tome, uživajte u tikvicama.

Energetska i nutritivna vrednost sirovih tikvica je izuzetno velika. Osim ugljenihhidrata, proteina i masti, one sadrže i sljedeće minerale: mangan, magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink i kalcijum. Vjerovali ili ne, tikvice su odličan izvor vitamina C, a pored njega sadrže i vitamine B kompleksa, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, pirodoksin, te vitamin K. Tu su još dijetalna vlakna, lutein, zeaksantin, te beta karoten.

Potrebni sastojci:

3 srednje tikvice (ukoliko nemate tikvicu, i patlidžan će biti dobra zamjena)

3-4 jaja

100 g brašna

150-200 g pureće šunke (ili neke druge šunkarice)

200 g edamera, trapista ili mozzarele

180 g kisele pavlake 12 m.m.

so, vegeta, biber

Priprema:

Tikvice oguliti i isjeći po dužini u što tanje komade. Staviti u cjediljku i posoliti. Ostaviti 30 minuta tako.

Tikvice ocijedimo od soka što su pustile i uvaljamo ih u brašno. Stavimo ulje da se grije.

Pržimo tikvice da malo porumene. Ispržene prebacimo na ubruse da pokupi masnoću. Takođe zdravija varijanta, mogu se peći u rerni na papiru za pečenje.

Unutrašnjost vatrostalne posude nauljiti i staviti red tikvica.

Na tikvice poredati šunku i sir, izrendane, i tako dok se ne potroše svi sastojci. Posljednji sloj završiti šunkaricom.

Umutite kiselu pavlaku i jaja i prelijte tikvice. Odozgo stavite izrendan sir.

Peći na 200C oko 30 min, pišu Kreativni recepti.

Prihvati notifikacije