Magazin

Ključni sastojak za čišćenje bubrega: Napitak koji pomaže i kod upala

Zdravlje bubrega od vitalne je važnosti za cjelokupno stanje organizma, kao i za dugovječnost našeg života. Svakodnevni unos hrane i pića može značajno opteretiti bubrege.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Šta rade bubrezi?

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem tijelu. Oni su “sofisticirani uređaji” koji svaki dan iz krvi izlučuju oko 2 litre otpadnih tvari.

Šta šteti bubrezima?

Kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura, a upravo te toksine unosimo u tijelo u obliku hrane i pića. Ljudi s najviše rizika za razvoj bubrežnih bolesti jesu oni s dijabetesom, visokim krvnim pritiskom ili porodičnom historijom bolesti bubrega.

Ključni sastojak za čišćenje bubrega

Peršun je mediteranski začin koji se rasprostranio po cijelom svijetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcija, željeza, magnezija i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.

List peršuna djeluje protuupalno i štiti tijelo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog crijeva, dijabetesa i astme. Ako ste pušač, jedete neredovito, uživate u pokojoj čašici više ili pak u brzoj i prženoj hrani, vrijeme je da napravite nešto dobro za vaše tijelo i bubrege te se očistite od toksina.

Napitak za čišćenje bubrega

Sastojci:

šaka peršunovog lišća1 litra vode

Priprema:

Peršun operite te ga nasjeckajte na veće komade, istresite u lončić te ulijte vodu.Na srednje jakoj vatri zagrijte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije te kuhajte još 5 do 10 minuta.Maknite s vatre, ostavite da malo odstoji te ga procijedite i spremite u frižider.Šolju napitka popijte svako jutro.

Prihvati notifikacije