Svijet

Kineski državni mediji objavili šta se sprema Tajvanu: Ovo je uvod u pakao

Nastavlja se kriza u i oko Tajvana

FOTO: 
ALEX PLAVEVSKI/EPA
FOTO: ALEX PLAVEVSKI/EPA

Peking bi mogao pooštriti svoju vojnu blokadu Tajvana i ekonomske sankcije na otoku, rekao je analitičar Han Peng za kinesku televizijsku mrežu CGTN, komentirajući posjet izaslanstva američkog Kongresa Tajvanu.”

“Peking može lako pooštriti svoju vojnu blokadu i ekonomske sankcije Tajvanu jer kopnena Kina sada ima gospodarsku i vojnu prednost u Tajvanskom tjesnacu”, istaknuo je stručnjak.

Han Peng nije isključio vojni sukob u području Tajvanskog tjesnaca. “Ako SAD isprovocira sukob u kineskoj regiji Tajvan, milijarde ljudi diljem svijeta, uključujući i obične Amerikance, suočit će se s još oštrijim porastom stope inflacije i cijena hrane, kao i rastućom energetskom krizom”, stručnjak je istaknuo.

Prema njegovim riječima, od toga će imati koristi “samo Wall Street, trgovci oružjem i američki ratnohuškački političari”. Kina se snažno protivi svakoj diplomatskoj razmjeni između SAD-a i Tajvana, naglasio je stručnjak.

U nedjelju je izaslanstvo američkog Kongresa stiglo u dvodnevni posjet Tajvanu. Putovanje predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u Taipei početkom kolovoza ranije je izazvalo oštre kritike Pekinga, koji je suspendirao nekoliko kinesko-američkih mehanizama saradnje i nametnuo osobne sankcije Pelosi i njezinoj užoj porodici.

Tajvanom upravlja lokalna uprava od 1949. kada su preostale snage Kuomintanga predvođene Čang Kai-šekom pobjegle na otok nakon što su pretrpjele poraz u kineskom građanskom ratu.

Od tada je Tajvan sačuvao zastavu i neke druge simbole Republike Kine koji su postojali u kontinentalnoj Kini prije dolaska komunista na vlast. Peking otok smatra jednom od svojih provincija, piše Geopolitika..

Prihvati notifikacije