Svijet

Kineska vojska započela vježbe oko Tajvana

Kineska vojska započela je vojne vježbe koje uključuju bojevo gađanje u vodama i zračnom prostoru oko otoka Tajvana, izvijestila je jutros kineska državna televizija, a prenosi Reuters.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Predviđeno je da završetak vježbi bude u nedjelju u podne, navodi se u izvještaju državne televizije.

Istovremeno je tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo da će tajvanska vojska nastaviti s povećanjem razine pripravnosti i da će prikladno reagirati na “neprijateljsku situaciju”.

Kina provodi ciljane vojne vježbe u zonama oko Tajvana nekoliko dana ove sedmice kao odgovor na posjetu predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Tajvanska vojska pomno prati “neprijateljsku situaciju” u Tajvanskom tjesnacu i u blizini tajvanskih otoka, a sve njene snage provode dnevnu obuku kao i obično, dodaje se u izjavi tajvanskog ministarstva odbrane, prenosi Hina.

Vlasti u Taipeiu objavile su ranije u četvrtak da se sumnja da su iznad tajvanskih otoka letjeli dronovi te da je bila hakirana internetska stranica tajvanskog ministarstva odbrane, dan nakon posjete Pelosi.

Kina počinje sa serijom vojnih vježbi oko Tajvana kao odgovor na posjetu Pelosi, a neke od njih se trebaju održati unutar morskog i zračnog teritorija otoka od 12 nautičkih milja, navelo je ministarstvu odbrane u Taipeiju.

To se nikada prije nije dogodilo, a visoki zvaničnik ministarstva opisao je potencijalni potez kao “ravan morskoj i zračnoj blokadi Tajvana”.

Kina, koja smatra Tajvan svojom teritorijom, navela je u četvrtak da su njene razmirice s otokom unutarnja stvar.

“Naše kažnjavanje zagovornika nezavisnosti Tajvana, vanjskih sila je razumno, zakonito”, objavio je kineski ured za tajvanske poslove.

Kineska novinska agencija Xinhua objavila je da će se vježbe, koje uključuju vježbe pucanja uživo, održati u šest područja koja okružuju Tajvan.

Prihvati notifikacije