Svijet

Kina upozorava na to da SAD rizikuju sukob

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang okrivio je Sjedinjene Države za rastuće tenzije između Washingtona i Pekinga i rekao da će, ako SAD ne promijene svoj put, doći do sukoba i konfrontacije, prenosi Reuters.

FOTO: ILUSTRACIJA/CNN
FOTO: ILUSTRACIJA/CNN

SAD su se bavile suzbijanjem i obuzdavanjem Kine, a ne fer konkurencijom zasnovanom na pravilima, kazao je ministar vanjskih poslova Qin Gang na konferenciji za novinare u Pekingu na marginama godišnjeg sastanka parlamenta.

– Percepcija i pogledi Sjedinjenih Država na Kinu ozbiljno su iskrivljeni, istakao je Qin.

Dodao je da SAD smatraju Kinu za svog primarnog rivala i najznačajniji geopolitički izazov.

– Ovo je kao da je prvo dugme na košulji pogrešno pozicionirano. SAD treba da igraju po pravilima o kojima govore, rekao je Qin i naglasio da Sjedinjene Države mnogo govore o poštivanju pravila, “ali zamislite da se dva sportista takmiče u olimpijskoj trci. Ako jedna strana, umjesto da se fokusira na davanje maksimuma, uvijek pokušava saplesti ili čak zabiti se u drugu. To nije fer konkurencija, već zlonamjerna konfrontacija i faul”.

Qin navodi da SAD tvrde da uspostavljaju barijere za odnose s Kinom i da ne traže sukob, ali ono što to u praksi znači je da Kina ne bi trebala odgovarati riječima ili djelima kada je klevetana ili napadnuta.

– To je jednostavno nemoguće. Ako se Sjedinjene Države ne zaustave i nastave da se kreću pogrešnim putem, nikakve zaštitne barijere ne mogu spriječiti iskakanje iz kolosijeka, koje će prerasti u sukob i konfrontaciju i ko će onda snositi katastrofalne posljedice, upitao je Qin.

Odnosi između dvije supersile godinama su bili napeti zbog brojnih pitanja, uključujući Tajvan, globalnu trgovinu i Ukrajinu, ali su se pogoršali nakon kontroverze oko navodnog špijunskog balona za koji su Sjedinjene Države rekle da je kineska špijunska naprava, a koji je oboren prošlog mjeseca.

– Ako Sjedinjene Države imaju ambiciju da ponovo postanu velike, trebale bi imati otvoren um i za razvoj drugih zemalja, kazao je Qin. “Suzbijanje i potiskivanje drugih neće učiniti Ameriku velikom. To neće zaustaviti podmlađivanje Kine”, navodi Fena.

Prihvati notifikacije