Svijet

Kim Jong-Un prijeti: Nuklearni arsenal spreman za upotrebu

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un rekao je da je njegova zemlja spremna mobilizirati svoj nuklearni arsenal u svrhu odvraćanja i suprotstaviti se svakom vojnom sukobu Sjedinjenih Američkih Država.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Jong-un je prvi put kritikovao novog predsjednika Južne Koreje, upozorivši “da se Seul gura prema rubu rata”.

Kim je to rekao na događaju povodom 69. godišnjice primirja u Korejskom ratu 27. jula, zbog čega su dvije Koreje tehnički još uvijek u ratu, navodi zvanična novinska agencija KCNA.

“Sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama predstavljao je nuklearnu prijetnju od rata 1950. – 1953. godine i zahtijevao je od nas da ispunimo naš historijski zadatak – jačanje samoodbrane”, rekao je Kim, prenosi Reuters.

Prvi čovjek Sjeverne Koreje kaže da su njihove oružane snage potpuno spremne da odgovore na svaku krizu, kao i za odvraćanje u slučaju nuklearnog rata.

Govor je uslijedio nakon što su zvaničnici Seula i Washingtona rekli da je Pjongjang završio pripreme za izvođenje svoje prve nuklearne probe od 2017. godine.

Južnokorejski ministar koji se bavi međukorejskim pitanjima rekao je u utorak da postoji “mogućnost” testa oko godišnjice primirja, iako je vojni zvaničnik rekao da nema neposrednih znakova za to.

Sjeverna Koreja će se vjerovatno suočiti sa jačim sankcijama, uključujući mjere usmjerene na opcije cyber napada, ako nastavi s testom, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Južne Koreje.

U govoru je Kim Jong-un također rekao da Washington nastavlja “opasna i nezakonita neprijateljska djela” sa Južnom Korejom protiv Sjeverne Koreje i nastoji da opravda svoje ponašanje “demoniziranjem” zemlje.

Sjeverna Koreja već dugo optužuje Sjedinjene Američke Države za dvostruke standarde u vezi sa vojnim aktivnostima i vođenjem neprijateljske politike prema Pjongjangu, rekavši da to ometa ponovni početak pregovora usmjerenih na razgradnju nuklearnog i raketnog programa zemlje u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Kim je također prvi put osudio novog konzervativnog predsjednika Južne Koreje Yoon Suk-yeola, optužujući ga da ugrožava sigurnost Sjeverne Koreje i pravo na samoodbranu.

Prihvati notifikacije