Fudbal

Kapiten Srbije nakon utakmice razbjesnio Crnogorce: Ni poraz im nije zasmetao koliko ovo što je rekao

Srbija je golovima Dušana Vlahovića pobijedila 2:0 kod Crne Gore u drugom kolu kvalifikacija za Euro.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE @ARENA SPORT TV
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE @ARENA SPORT TV

To je bila utakmica visokog rizika jer već odavno Srbija i Crna Gora nisu samo susjedske, prijateljske ili čak bratske države i narodi.

Zbog niza političkih, vjerskih i etničkih prijepora, tenzije među njima su sve više. Malobrojnim Crnogorcima (430 hiljada) posebno smeta kada ih 15 puta brojniji Srbi svojataju i majoriziraju, umatajući to u celofan tvrdnji da su “Srbi i Crnogorci isti narod”.

U tome važnu ulogu ima brojna srpska zajednica u Crnoj Gori, koja čini gotovo trećinu stanovništva (170 hiljada) te države.

Zato su utakmicu u Podgorici pratile nezapamćene mjere osiguranja. Navijači Srbije, među kojima su najbrojniji bili crnogorski Srbi, po dolasku na stadion skandirali su “Crna Gora i Srbija, to je jedna familija.”

Navijači Crne Gore na to su im uzvratili zaglušujućim zvižducima i uzvicima “Cigani” te koreografijom kojom su podsjetili na važne bitke koje su pripadnici ovih naroda zajedno vodili protiv stranih osvajača uz napomenu da Crnogorci više ne žele savezništva sa Srbima.

Zbog svega navedenog jasno je zašto su domaćini poludjeli na izjavu Dušana Tadića nakon utakmice, premda ju je kapiten Srbije dao izražavajući sklonost njima: “Volio bih da se mi i Crna Gora plasiramo dalje, mi smo jedan te isti narod.”