Magazin

John Malkovich: Prisvajaju me u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, a kad sam došao u Bosnu rekli su mi: "Ćuti, ti si Bosanac!"

Za glumca koji se rodio u Ilinoisu u Americi, pisalo se da je porijeklom iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske.

FOTO: JOHN MALKOVICH/EPA-EFE/EMILIO NARANJO
FOTO: JOHN MALKOVICH/EPA-EFE/EMILIO NARANJO

On je isticao i da ga Bosanci prisvajaju, a onda je 2018. pričao o svom porijeklu.

-O moje porijeklo mogu se otimati i Hrvati i Bosanci i Crnogorci, ali prije svega, ja se osećam kao Amerikanac, jer sam rođen u Americi –  rekao je tada svetski priznat umetnik John Malkovich, te dodao:

-Juče sam posetio navodno selo rođenja mog dede, ali ne znam da li je to tačno jer mi je dosta toga rečeno o mojim precima. Moj otac o svom ocu je uvijek govorio da je bio najveći lažljivac na svijetu, pa je tako lagao i o našem porijeklu, piše blic.rs.

Ipak, prisjetio se da mu je majka poslije prerane smrti oca rekla da su neke novine pogrešno napisale da je on Hrvatske, pa mu je otkrila da mu je njegov deda iz Crne Gore.

-Kada sam došao u Bosnu, svi su mi rekli – ćuti, ti si Bosanac – nastavio je glumac pa otkrio priču iz svog djetinjstva:

-Moji deda i baka nisu htjeli da njihova djeca nauče srpsko-hrvatski, uvek su negdje ‘po ćoškovima’ razgovarali tim tajnim jezikom. Nikad nisam imao jaku porodičnu vezu, prije svega moj otac i deda nisu bili u dobrim odnosima, jer je moj deda tjerao oca da radi u rudniku, što otac nije htio.

Ono što je sigurno jeste da John Malkovich priča umjetničkim jezikom koji cijeli svijet razumije i da njegova djela pripadaju svijetu, a razlog zanimljive priče o porijeklu je jasan. Ko ne bi želio da mu John Malkovich bude sunarodnik?

Ima indicija da se, prema popisu stanovnika koji su emigirali u Ameriku, njegov deda zapravo zvao Mane Maljković i da je rođen u mestu Prokike kod Senja kao i da je u SAD otišao 1913. godine.

Prihvati notifikacije