Magazin

Jeste li znali da banana sprečava oba infarkta? Evo i zašto...

Stručnjaci su otkrili da odrasli koji su redovno jeli hranu bogatu kalijumom imaju 13 posto manje šanse da dožive infarkt.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Banana je namirnica koja je najbogatija kalijumom.

Popularna užina smanjuje rizik od srčanog, moždanog udara i snižava krvni pritisak. Kardiovaskularni problemi uključuju potencijalno smrtonosne epizode ​​kao što su srčani i moždani udari.

Naučnici tvrde da namirnice bogate kalijumom, kao što su avokado, losos i banane, pomažu u snižavanju krvnog pritiska i poništavaju uticaj konzumiranja previše soli.

Također su otkrili da žene vide veće zdravstvene koristi od muškaraca. Vodeći istraživač, profesor Lifert Vogt sa Medicinskog centra Univerziteta u Amsterdamu, rekao je: „Rezultati sugerišu da kalijum pomaže u očuvanju zdravlja srca, ali da žene imaju više koristi od muškaraca”.

Dobro je poznato da je velika potrošnja soli povezana sa povišenim krvnim pritiskom i povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara. „Zdravstveni savjeti su se fokusirali na ograničavanje unosa soli, ali to je teško postići kada naša ishrana uključuje prerađenu hranu. Kalijum pomaže tijelu da izluči više natrijuma u ​​urinu. U studiji, kalijum u ishrani je bio povezan sa najvećim zdravstvenim dobicima kod žena. Studija, koja uključuje skoro 25.000 starijih Britanaca, objavljena je u European Heart Journalu.

Istraživači su ih ispitivali o njihovoj ishrani, mjerili im krvni pritisak i uzimali uzorke urina da vide koliko kalijuma unose. Učesnici su zatim praćeni narednih 20 godina. Žene koje su imale najveći unos kalijuma imale su 11 odsto manje šanse da imaju srčanih problema od onih koje su imale najmanji. A muškarci su zabilježili pad od devet procenata. Sve u svemu, rizik za sve odrasle je opao za oko 13 posto – ako su jeli mnogo hrane bogate kalijumom.

Prihvati notifikacije