Svijet

Izraelski doseljenici napali palestinsko selo Huwara na Zapadnoj obali

Izraelski doseljenici napali su u ponedjeljak Palestince u selu Huwara na Zapadnoj obali, poprište nasilnog divljanja prošle sedmice desetaka doseljenika koji su tražili osvetu za ubistvo dvojice izraelske braće.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Huwara, palestinsko selo u blizini glavnog putnog kontrolnog punkta, postalo je posljednje žarište između Izraelaca i Palestinaca nakon mjeseci pojačanog nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska vojska i snage granične policije rastjerale su mase ljudi koji su, kako je vojska opisala, “izazvali više nasilnih nereda” u Huwari, a video snimci postavljeni na društvenim mrežama prikazuju grupu mladića obučenih u crno kako napadaju palestinski automobil prije nego što se njegov vozač uspije udaljiti.

Pucali su na nas bojevom municijom. Bog nam je pomogao – rekao je Omar Khalifa, koji je upravo završio kupovinu u supermarketu i ušao u automobil sa svojom porodicom kada se napad dogodio.

Moja supruga je sjedila pozadi i zagrlila je našu kćer da je pokrije. Mogli smo je izgubiti, postojala je stvarna opasnost po naše živote – kazao je.

Pojavili su se i drugi snimci koji prikazuju kako izraelski vojnici plešu zajedno s jevrejskim doseljenicima u gradu na jevrejskom festivalu Purim. Huvara je osvojena, gospodo! – čuje se glas na hebrejskom.

Osim što su podstaknuli duboko gnjev među Palestincima, sukobi u Huwari su razotkrili političke linije u Izraelu koje su već produbljene ogorčenom borbom oko reforme pravosudnog sistema na kome insistira vjersko-nacionalistička vlada premijera Benjamina Netanyahua.

Grupa doseljenika huligana, usred praznika Purima, otišla je da napadne nedužne prolaznike u selu Huwara – piše na Twitteru čelnica opozicione Laburističke partije Merav Michaeli.

Ovo nije ‘mladost na margini’. Ovo je vodeći trend, koji podržavaju ključni članovi sadašnje vlade. Oni uništavaju Izrael – dodala je.

Američki državni sekretar Antony Blinken tokom noći ponovio je pozive objema stranama na ublažavanje napetosti na Zapadnoj obali, gdje su izraelske snage ove godine ubile više od 65 Palestinaca, uključujući borce i civile.

U istom periodu, Palestinci su ubili 13 Izraelaca i jednu Ukrajinku u nizu očigledno nekoordiniranih napada pojedinaca, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije