BiH

"Izgubljena su dva života zbog propusta na koje ukazujemo mjesecima unazad"

Građane Živinica u petak je zadesila tragedija u kojoj su se ugasila dva mlada života, nesretnim slučajem na Rajskom jezeru Bašigovci, gdje su se utopili Mirnes Salkanović (34) i njegov bratić Izet (18).

FOTO: YOUTUBE / SCREENSHOT
FOTO: YOUTUBE / SCREENSHOT

Oni su se utopili, a dva dana je trajala potraga za njihovim tijelima. U potrazi su učestvovali i pripadnici ISS Živinice. Iako sa oskudnom opremom, članovi ISS Živinice Semir Salkanović, Sandra Musić i Kanita Majdančić stali su rame uz rame sa pripadnicima MUP-a TK i ostalim ekipama.

– Interventna služba spašavanja Živinice proglašena je jedinicom za spašavanje na vodi i pod vodom, ali zbog nedostatka neophodne opreme nismo u mogućnosti sami da izvedemo akciju spašavanja. Nakon što smo kontaktirani da se odazovemo, stavili smo opremu koju posjedujemo (čamac, prsluke, medicinsku opremu) na raspolaganje i ono najvažnije volju i želju da spašavanjem i pomaganjem drugima.

Mi svoje vježbe često izvodimo na jezeru Bašigovci i zbog poznavanja terena od samog našeg osnivanja ukazivali smo na potrebu postojanja spasilačkih ekipa na ovom jezeru, a i bazenima u našem gradu. Zbog svih nedostataka i propusta, na koje smo ukazivali mjesecima unazad, izgubili smo dva mlada života – naveli su iz ISS Živinice.

Dodali su kako se nadaju da će odgovorni shvatiti ozbiljnost situacije i da će se navedeni propusti ispraviti, kako se ovakva tragedija više ne bi dogodila.

Prihvati notifikacije