Fudbal

Izdajnik zauvijek izbrisan iz ukrajinskog fudbala: Bio je junak i kapiten, a sad više nikad ne smije ući u domovinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je odluku prema kojoj je kaznio brojne poznate osobe ove zemlje te ih je proglasio izdajnicima. Među njima je i legendarni nogometni reprezentativac ove zemlje Anatolij Timoščuk.

FOTO: TATYANA ZENKOVICH/EPA
FOTO: TATYANA ZENKOVICH/EPA

Rekorder po broju nastupa u dresu Ukrajine (144) odbio je poziv iz svoje zemlje na početku ruske agresije. Ostao je u Rusiji gdje radi kao trener Zenita i nikad više neće moći kročiti na tlo Ukrajine.

Bivšem nogometašu blokirane su sve nekretnine koje je imao, blokirani su i računi koji su povezani s ljudima s kojima je blizak, ali to nije sve.

Osim što više neće moću u domovinu, oduzete su mu sve nagrade koje je stekao u prošlosti.

Ukrajinski nogometni savez izbrisao ga je sa svih historijskih dokumenata, a Timoščuka kao da nije ni bilo u ukrajinskom fudbalu. Zanimljivo je i otkriće novinara Konstantina Andrijuka, koji je došao do dokumenata prema kojima se Timoščuk već odavno stavio na raspolaganje Rusiji, kao tajni agent.

Novinar je kao dokaze objavio fotografije dokumenata iz 2012. godine, a koje je dobio prije nekoliko godina tokom jedne istrage. Međutim, nije ih želio objavljivati bez dokaza, ali sada je rat razotkrio Timoščukovu odluku.

Ovaj bivši nogometaš Volyna, Šahtara, Bayerna, Zenita i Kairata, potpisao je izjavu na kojoj piše:

“Ja, Anatolij Timoščuk, kunem se na vjernost Rusiji i obećavam kako ću poštivati Ustav i zakone. Zaklinjem se da na vjernost FSB-u i da ću izvršavati naredbe nadređenih, te da ću čuvati tajne države i službe. Za Rusiju sam spreman dati i život.”

Nakon što je 2017. okončao karijeru u kazahstanskom Kairatu, Timoščuk se vratio u Zenit, gdje radi kao trener.

Prihvati notifikacije