Svijet

Iz Rusije stigao odgovor na nalog za hapšenje Putina i on je jeziv

Peskov je istakao da je sa pravne tačke bilo koja od odluka tog Suda ništavna i nevažeća

FOTO: EPA-EFE/SERGEI BOBYLEV
FOTO: EPA-EFE/SERGEI BOBYLEV

Rusija ne priznaje jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koji je izdao “nalog za hapšenje” ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je istakao da je sa pravne tačke bilo koja od odluka tog Suda ništavna i nevažeća, a da je formulacija o “nalogu za hapšenje” nečuvena i neprihvatljiva.

“Rusija, kao i niz država, ne priznaje nadležnost ovog suda i, shodno tome, bilo kakve odluke ove vrste su sa pravne tačke gledišta ništavne za Rusku Federaciju”, rekao je Peskov.

Na pitanje da li Putin sada strahuje da putuje u zemlje koje priznaju MKS jer bi u tom slučaju mogle da ga, uhapse Peskov je rekao da nema ništa da doda o tom pitanju.

Marija Lavova Belova, komesar za ljudska prava u Kabinetu predsjednika Ruske Federacije, za kojom je takođe izdat nalog za hapšenje jer je pretresno vijeće smatra odgovornom za navodno deportovanje djece iz Ukrajine u Rusiju, rekla je da je sjajno što međunarodna zajednica cijeni njen rad.

“Sjajno je što je međunarodna zajednica cijeni ovaj rad na pomoći djeci naše zemlje, da ih ne ostavljamo u ratnim zonama, da ih izvodimo, da im stvaramo dobre uslove, da ih okružujemo ljubavlju i dobrim ljudima”, rekla je Belova novinarima, prenosi državna novinska agencija RIA.

Rusija je potpisala Rimski statut 2000.godine, ali ga nikad nije ratifikovala, a potpis je povukla 2016. godine.

Prihvati notifikacije