Region

Istospolnim brakovima u Sloveniji dozvoljeno usvajanje djece

U Sloveniji su 31. januara stupile na snagu izmjene Porodičnog zakona prema kojima je brak životna zajednica dvije osobe, a istopolnim parovima omogućeno je usvajanje djeteta.

FOTO: MUSTAFA ÖZTÜRK  / AA
FOTO: MUSTAFA ÖZTÜRK / AA

Shodno ovim izmjenama, brak se više ne smatra isključivo životnom zajednicom samo muža i žene, već životnom zajednicom dvije osobe.

Na Twitteru se oglasila i ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon koja je pozdravila ovu odluku.

“Slovenija se pridružila najnaprednijim i najotvorenijim demokratijama svijeta potpunim izjednačavanjem prava istopolnih partnera s pravima žena i muškaraca pri sklapanju braka”, napisala je.

Ustavni sud naložio je rok od šest mjeseci da se otkloni utvrđena neustavnost. Ujedno je propisao da je, do otklanjanja neustavnosti, brak životna zajednica dvije osobe bez obzira na pol te da istopolni partneri u partnerskoj zajednici mogu zajednički usvojiti dijete pod istim uslovima kao i bračni drugovi.

Izmjenama zakona koje su jučer stupile na snagu, istopolni partneri u braku ili vanbračnoj zajednici izjednačeni su s zajednicom muškarca i žene u svim pravnim posljedicama Porodičnog zakona i drugim pravnim područjima, pa tako i u uslovima za usvajanje djeteta.

Prihvati notifikacije