Politika

Irfan Čengić istakao apsurd: Ambasada Izraela podržava zakon koji još više diskriminira Jevreje u BiH?

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić komentirao je saopćenje koje je uputila Ambasada Izraela o izbornom zakonu u BiH.

FOTO: FACEBOOK
FOTO: FACEBOOK

“U zemlji u kojoj je Jevrejima oduzeto pravo da budu birani, Ambasada Izraelase oglašava sa podrškom nametanju zakona koji još više diskriminiraju Jevreje u BiH???”, pita se Čengić.

Podsjetimo, između ostalog u svom saopćenju ističu kako su prijedlozi izmjena Izbornog zakona Hrvata dobrodošli i da država Izrael podržava Ustav Bosne i Hercegovine, punu ravnopravnost njenih građana i svaku inicijativu koja promovira tu ravnopravnost.

“Po tom pitanju, treba ukazati da država Izrael čvrsto vjeruje da su Opći okvirni mirovni sporazum u Bosni i Hercegovini i njegov aneks IV – Ustav Bosne i Hercegovine, uspostavili održiv sistem diobe vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika. Država Izrael čvrsto vjeruje da se to mora poštovati i uzeti u obzir kada se razmatraju rješenja za izborni zakon, koji mora simultano osigurati dva ključna principa – ravnopravnost i nediskriminaciju. Jedan od načina da se održe ti ključni principi, naglašava se u memorandumu, je kroz legitimno predstavljanje, koje je potvrdio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, i bez koga sistem konsocijacijske demokratije ne bi bio ni provodiv ni održiv. Po tom pitanju, slučaj Sejdić-Finci, kao i ostale presude Evropskog suda za ljudska prava tek trebaju biti provedene. Nedovoljna provedba ostaje teret za BiH. U tom smislu, spremnost i prijedlozi hrvatske strane o promjenama u izbornom zakonu su dobrodošli”, saopćeno je u memorandumu Izraelske ambasade.

Ambasada Izraela sa sjedišten u Tirani je izazvala brojne reakcije nakon što se oglasila o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Tako je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila demarš Ministarstvu vanjskih poslova Izraela i ambasadi ove države u Tirani.

Prihvati notifikacije