Politika

Irfan Čengić gura svoje, izglasano mu nekoliko prijedloga na sjednici Parlamenta FBiH

Na sjednici Parlamenta mi je usvojeno nekoliko zakona i prijedloga, zahvaljujem kolegama na podršci, poručio je veleras SDP-ov zastupnik Irfan Čengić .

FOTO: FACEBOOK / IRFAN ČENGIĆ
FOTO: FACEBOOK / IRFAN ČENGIĆ

Također hvala kolegama iz više klubova koji su na kraju mandata za govornicom pohvalili moj rad u ovom mandatu i istakli poštovanje, mnogo mi znači takva gesta od kolega i iz drugih stranaka.

Krenimo redom: Usvojen je zakon kojim se povećavaju invalidnine koji sam predložio sa Jasminkom Kapićem, a podržale su ga sve stranke osim HDZ-a. Apelujem na delegate HDZ-a u Domu naroda da imaju senzibiliteta prema osobama sa invaliditetom, one imaju iste probleme bez obzira jesu li Hrvati, Bošnjaci, Srbi ili ostali.

Na dnevni red je uvršten moj prijedlog za izmjenu Poslovnika kojim se deblokira Federacija FBiH. Zakonodavno-pravna komisija dala pozitivno mišljenje, obavljena diskusija, u diskusiji jasno naznačeno da ima većina za usvajanje ove Odluke. Ali smo odlučili prekinuti sjednicu prije glasanja. Sjednica može biti nastavljena u svakom trenutku, ali prije toga ću tražiti prije toga sastanke sa OHR-om i ambasadama.Podsjećam da Dom naroda ne učestvuje u donošenju ove Odluke, jer je njihov Poslovnik usklađen sa Ustavom FBiH.

Usvojen je zakon kojim se olakšava naplata RTV takse a koji sam predložio sa kolegicom Sanelom Prasović Gadžo, sada bi i Dom naroda trebao potvrditi taj zakon kako bi stupio na snagu.

Usvojene su izmjene i dopune zakona o principima lokalne samouprave na kojima sam radio prethodnih godina zajedno sa Vladom FBiH, Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine te UNDP Bosnia and Herzegovina. Ovim zakonom se jača uloga mjesnih zajednica.

Danas je usvojen zakon o reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom, nakon što je Dom naroda prihvatio iste amandmane koje sam ja predlagao u Predstavničkom domu. Da su me kolege odmah poslušale ovaj zakon bi bio usvojen prije par mjeseci, ali bolje i danas nego iza izbora ili nikada. Današnjim usvajanjem usaglašenog teksta prihvaćeni su svi moji amandmani.

Konačno su usvojeni nacrti seta energetskih zakona koje sam nekoliko puta inicijativama tražio. Posebno mi je bitan zakon o obnovljivim izvorima energije, nažalost nakon 8 godina mandata tek danas su usvojeni nacrti što znači da je još dug put do usvajanja zakona.Nažalost nije prihvaćen moj prijedlog da danas raspravljamo o informaciji u vezi Bloka 7 TE Tuzla, sa propasti ovog generacijskog projekta, upitna je energetska nezavisnost budućih generacija jer Vlada FBiH nije razvila alternative niti su spremni za sudske procese.

Predstavnički dom je prihvatio moj prijedlog te na dnevni red uvrstio a potom i usvojio Odluku o utvrđivanju značaja za FBiH “Aerodrom Sarajevo”. Još jednom sam podržao razvoj ovog preduzeća, ali ova Odluka je važna i zbog građana Dobrinje Spas u zadnji čas – Spasimo Dobrinju i njihove borbe protiv izgradnje skladišta kerozina u ovoj zoni.

Kolege zastupnici su podržali moj zahtjev da se sa dnevnog reda skinu Zakon o građevinskom zemljištu i Zakon o šumama za koje smatram da nisu u skladu sa Odlukama Ustavnog suda o državnoj imovini.🔴Usvojen je nacrt novog zakona o civilnim žrtvama rata, a kolegica Lana Prlić je u naše ime iznijela stav za populaciju žena koje su silovane i djece rođene nakon silovanja. Vrijeme je da dobiju zakonska prava.

Podržao sam usvojene zakone kolege Zijata Mušića koji poboljšavaju status boračke populacije za odlazak u penziju.

Uspio sam srušiti skraćeni postupak za Zakon o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju krivičnih sankcija jer nije usklađen sa sistemom državne službe FBiH. Ako nacrt prođe i Dom naroda, to ću dokazivati u javnoj raspravi.

Usvojen je nacrt izmjena i dopuna zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelima, koji je zapravo jedini zakon iz seta antikorupcionih zakona koji je zaživio. Važno je reći da se zakon usklađuje sa EU direktivama. Eventualne nedostatke ukloniti u fazi javne rasprave.

Iako su prije par sedmica bili u Briselu i obećali usvajanje zakona o sukobu interesa. Na sjednici su glasali protiv uvrštavanja tog zakona na dnevni red kojeg sam predložio sa Elmedinom Konakovićem . Zakon koji smo predložili je urađen prema svim međunarodnim standardima. Međunarodna zajednica a posebno Delegacija EU su šutile i nisu se oglasili na ovu temu niti su pokušali pomoći usvajanje zakona.

Prihvati notifikacije