Svijet

Iran odbija bilo kakvu vezu s napadom na Rushdieja

Iran je u danas kategorički odbacio svaku vezu s napadom na Salmana Rushdieja, britanskog pisca i autora Sotonskih stihova koji je u petak više puta uboden nožem na konferenciji u SAD-u. Porodica Salmana Rushdieja rekla je u nedjelju da osjeća "veliko olakšanje" jer je britanski pisac skinut s respiratora, dodavši da je i dalje "u kritičnom stanju", ali je već mogao reći nekoliko riječi.

FOTO: OLIVIER MATTHYS/EPA
FOTO: OLIVIER MATTHYS/EPA

Britanac porijeklom iz Indije, čiji je roman Sotonski stihovi doveo do prijetnji smrću iz Irana 1980-ih, u petak je trebao održati predavanje u državi New York, kada je dobio nekoliko uboda u vrat i abdomen. Njegov napadač je uhapšen i izjasnio se da nije kriv.

“Kategorički demantujemo” bilo kakvu vezu između agresora i Irana i “niko nema pravo optuživati Islamsku Republiku Iran”, rekao je Nasser Kanani, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, u prvoj službenoj reakciji Teherana na napad na Rushdieja.

Godine 1989. u Iranu je izdana fetva, odnosno poziv svim muslimanima da ubiju Rushdieja i sve povezane s izdavanjem Sotonskih stihova. Iranska vlada ukinula je 1998. fetvu pa je Rushdie posljednjih godina živio relativno mirno.

Prihvati notifikacije