Ekonomija

Inflacija u SAD-u manja od očekivanog: Korak dalje od recesije

Cijene dionica na Wall Streetu u srijedu su uzletile na krilima objave da je inflacija u SAD-u u julu na godišnjem nivou iznosila 8.5 posto, manje od očekivanja i niže nego mjesec dana ranije, što je ojačalo nade investitora da će Fed sada biti manje agresivan s podizanjem kamatnih stopa.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Dow Jones indeks porastao je za 535.1 bod ili 1.63 posto na 33.309 bodova, ostvarivši najveći dnevni dobitak u zadnje tri sedmice. Istodobno S&P 500 indeks skočio je 2.13 posto, na 4210 bodova, najvišu razinu od maja, a Nasdaq za 2.89 posto, na 12.854 bodova. Oba indeksa ostvarila su najveći dnevni skok u zadnje dvije sedmice.

Oštar pad cijene benzina pomogao je usporavanju rasta godišnje inflacije u najvećoj svjetskoj ekonomiji s rekordnih junskih 9.1 posto, na 8.5 posto u julu. Na mjesečnoj razini indeks je gotovo stagnirao, nakon što je u junu porastao 1.3 posto, objavilo je ministarstvo rada.

Taj podatak potaknuo je uzlet cijena dionica, budući da je prvi uočljiv znak olakšanja za Amerikance, koji već mjesecima pozorno prate rast cijena.

Tržišni sudionici sada procjenjuju da su šanse da Fed u septembru ponovno podigne kamatne stope za 0.75-postotnih bodova, treći put uzastopno, na svega 43.5 posto, dok je prije objave podatka o inflaciji taj postotak iznosio gotovo 70 posto. Većina ih sada procjenjuje, njih 56.5 posto, da će Fed podići kamate za 0.5 posto.

“Za tržište ovo je jedan od najboljih scenarija trenutno, jer je snažno tržište rada, uz potencijalni početak smirivanja inflacije, ono što bi predstavljalo ‘mekano prizemljenje'”, kaže Shawn Snyder, strateg u Citi U.S. Wealth Management. Ipak, dodaje da jedan mjesec nešto niže inflacije nije dovoljan Fedu da pošalje skroz jasan signal.

Jučerašnji uzlet cijena zahvatio je sve dioničke sektore, a najviše su na dobitku bile dionice kompanija čije poslovanje ovisi o ekonomskom ciklusu.

“Inflacija od 8.5 posto i dalje je visoka, no tržišni sudionici se nadaju da je junskih 9.1 posto možda bio vrhunac rasta cijena”, navodi Randy Frederick iz investicijskog društva Charles Schwab. On smatra da bi podaci o proizvođačkim cijenama u julu, koji će biti objavljeni danas, zajedno s podacima o inflaciji u avgustu i izvještajem o zaposlenosti koji će biti objavljeni u septembru, mogao promijeniti smjer Fedove politike.

Fed je od marta podignuo ključne kamatne stope za 2.25-postotnih bodova, zabrinuvši investitore da bi tako oštar skok troškova zaduživanja mogao američku ekonomiju gurnuti u recesiju. Usporavanje inflacije u julu prvi je pozitivni znak vezan uz cjenovne pritiske otkad je Fed započeo ciklus monetarnog zaoštravanja.

Usporavanje rasta inflacije u SAD-u poduprlo je i rast evropskih berzi, pri čemu je Stoxx 600 indeks jučer porastao za jedan posto. Istodobno, londonski Ftse indeks bio je na dobitku 0.25 posto, na 7507 bodova, frankfurtski DAX skočio je 1.23 posto, na 18.700 bodova, a pariški CAC za 0.52 posto, na 6523 boda.

Prihvati notifikacije