Region

Hrvatu zarobljenom u Donjecku prijeti smrtna kazna, ima li šanse da se izvuče?

Sve je teža situacija za Hrvata zarobljenog u aprilu u Ukrajini. Protiv njega je podignuta optužnica, a Hrvatska je odbacuje.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE

Nepriznati sud samoproglašene Republike Donjeck potvrdio je da je preuzeo slučaj, a Hrvatu prijeti i smrtna kazna.

Dodatne odgovore pokušala je saznati RTL-ova reporterka Ana Mlinarić od Bože Kovačevića, bivšeg hrvatskog ambasadrora u Rusiji.

Na pitanje ima li Hrvatska mogućnosti osloboditi zarobljenika, Kovačević je odgovorio da pravno gledano Hrvatska nema mogućnosti išta poduzeti.

– Organizacija koja drži u zarobljeništvu našeg državljanina je nepriznata i formalno ne postoji, ali s druge strane postoji obaveza Hrvatske da učini sve što može da bi oslobodila svog državljanina.

U tom slučaju na raspolaganju su dobre usluge onoj strani kojima odnos s Hrvatskom, a koja ima odnose sa ovima koji su zarobili našeg državljanina.

Mogućnosti su vrlo oskudne jer samo dvije strane imaju odnose s odmetnutim ruskim pokrajinama, s jedne strane Rusija, a s druge Ukrajina – objašnjava.

Budući da je upitno bi li ruske pokrajine htjele pristajati na uvijete Ukrajine, stoga ostaje samo ruska strana.

“Ostaju mogućnosti koje nisu kodificirane međunarodnim pravom, a to mogu biti pravne ili privatne osobe koje imaju utjecaj na nekoga na vlasti tih pokrajina”, dodao je Kovačević.

Kovačević smatra da ovakvim oštrim kaznama i lažnim optužbama Rusija želi odvratiti inozemne dobrovoljce od dolaska u Ukrajinu i borbe.

Prihvati notifikacije