Region

Hrvatski ljekari posebnim zahvatima uništavaju rak! 'Nema krvi, boli ni dugog oporavka'

Zahvat je moguće napraviti uz uputnicu HZZO-a, a bolnica surađuje i s KB-om Merkur i Fakultetom elektrotehnike i računarstva. Rezultati su nevjerovatni.

FOTO: PIXABAY/ILUSTRACIJA
FOTO: PIXABAY/ILUSTRACIJA

Jednom pacijentu uspjeli su uništiti neoperabilni tumor gušterače radiokirurškom ablacijom.

‘Nema krvi, nema boli, nema dugotrajnog oporavka’

“Preko 50 posto pacijenata živi duže od 24 mjeseca, a njih negdje oko 13 posto duže živi od 4 godine. Reakcije su spektakularne. Nema krvi, nema bola, nema dugotrajnog oporavka, nema postoperativnih komplikacija. Pacijenti dođu, inače se to uradi u jednoj frakciji u dolasku koji traje 45 minuta do sat i pol kako kod kojeg pacijenta, pacijenti nakon toga odlaze doma. Znači ovo je ambulantni zahvat”, rekao je direktor bolnice Dragan Schwarz.

Tokom zahvata pacijent mora biti pod anestezijom kako bi se radiokirurški zahvat izveo što preciznije.

“Problem je što se tumori miču u organizmu, od disanja , peristaltike i ostalih fizioloških procesa. U anesteziji mi postižemo da je pacijent nepomičan. Anestezija zaustavlja disanje, smanjuje peristaltiku. To znači jako visoku sigurnost, preko 90 posto. Čak po našim iskustvima i 98 posto da će tretirana lezija nekrotizirati i da će biti uništena”, kazao je Hrvoje Kaučić, voditelj službe za radiohirurgiju i radioterapiju.

Posebnu ulogu imaju medicinski fizičari koji su zaduženi da linearni akcelerator tačno i precizno isporuči planiranu i propisanu dozu zračenja.

Gušterača je najveći izazov

Da budu precizniji i bez anestezije, pomaže im i saradnja s kolegama s elektrotehnike i računarstva. Detektiraju organe koji se gibaju kako bi ih poštedjeli pri ciljanom uništavanja tumora. Gušterača je, kažu, najveći izazov.

“Ali mi smo uspjeli kroz ovaj rad i to napraviti na temelju poznavanja ostalih organa i međusobnog odnosa organa i gušterače dobili smo i prilično preciznu poziciju gušterače. Od 80 do 90 i više posto pouzdanosti pozicije pojedinog organa”, rekao je Zdenko Kovačić, voditelj Laboratorija za robotiku i inteligentne sisteme upravljanja, prenosi HRT.

Stručnjaci s radiohirurgije zajedno s ljekarima s Merkura daju šansu za duži život i pacijentima oboljelima od rijetkog Klackinova tumora.

“Mi smo sad napravili model da krenemo sa zračenjem radiohirurškim tretmanom gdje dobije pacijent naš ablativnu dozu koji je kandidat za transplantaciju i ima taj Klackinov tumor. Nakon toga ga mi stavimo na listu i nakon toga uspješno transplantiramo. Preživljenje je puno veće i puno bolje. Preko tri godine”, kazao je Stipislav Jadrijević, načelnik odjeljenja za abdominalnu hirurgiju KB Merkur.

Prihvati notifikacije