Svijet

Hrvatska: Održana svečana akademija povodom 27. godišnjice "Oluje"

U domu Hrvatske vojske 'Zvonimir' održana je svečana akademija povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja.

FOTO: MORH
FOTO: MORH

Čestitajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, ministar obrane Mario Banožić je rekao: ‘Čast mi je što mogu pohvaliti, nagraditi i promaknuti one koji rade na dobrobit Hrvatske vojske. Čestitam svima vama koji ste prije dvadeset i sedam godina sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Da nije bilo vas danas ne bismo živjeli u sigurnoj i cjelovitoj hrvatskoj državi. Svjedoci smo da nam sloboda nije darovana. Hrvatska je zahvaljujući vama, hrvatskim braniteljima, slobodna država’, rekao je ministar Banožić.

Ministar Banožić je kazao kako će se ulaganjima povećati i unaprijediti sposobnosti Hrvatske vojske. ‘Naučene lekcije iz Oluje i drugih akcija koje smo imali za vrijeme Domovinskog rata na ponos su, ne samo Hrvatskoj vojsci, nego su i lekcije iz kojih mnoge druge vojske uče kako pripremati operaciju. Na taj način čuvamo teško stečene sposobnosti iz Domovinskog rata, ali i unaprjeđujemo postojeće. Želim da se Hrvatska vojska i dalje razvija i bude ponosna kao što je bila i za vrijeme Domovinskog rata’, poručio je ministar obrane.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj podsjetio je na ključnu ulogu vojno-redarstvene operacije Oluja u razvoju moderne hrvatske države.

‘Domovinski rat nam ostaje inspiracija, po vrijednostima i načelima koja su nas dovela do pobjede: domoljublje, hrabrost, požrtvovnost, inicijativa, inovativnost i prilagodljivost. Moramo graditi sustav jednakih mogućnosti, na načelima meritokracije, gdje, uz visoke profesionalne standarde, težnju izvrsnosti i uz visoku radnu etiku, napreduju najbolji. Od pripadnika Oružanih snaga očekuje se profesionalizam, stručnost te nesebična, lojalna i časna služba. Moramo ulagati napore i boriti se za svakog našeg pripadnika da uspije u svojim ambicijama, ostvari vojnu karijeru i bude zadovoljan i ponosan što je vojnik’, rekao je admiral Robert Hranj.

Ministar obrane i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga pripadnicima Hrvatske vojske uručili su promaknuća, pohvale i nagrade.

U ime nagrađenih i pohvaljenih okupljenima se obratio brigadir Davor Josip Babić: ‘Hvala ministru Mariu Banožiću i našim nadređenima što su prepoznali naše zalaganje i kvalitetu rada. Uručene nagrade, pohvale i promaknuća motivacija nam su za daljnje zalaganje i usavršavanje. Svaka poticajna mjera treba služiti kao primjer i usmjerenje drugima’.

Jedan od pripadnika Hrvatske vojske, kojeg je pohvalio ministar obrane, brigadir Ante Čokolić rekao je kako je uvijek dobar osjećaj kad nadređeni prepoznaju vaš rad, ali da je posebno dobar osjećaj kad je to povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. ‘Bude se sjećanja na ta vremena 1995. godine kada sam i osobno sudjelovao u VRO Oluja kao pripadnik 4. gardijske brigade, kojoj sam pristupio sa 19 godina’, istaknuo je brigadir Čokolić, prisjetivši se suboraca i prijatelja iz tog vremena.

Pripadnica Pukovnije vojne policije bojnica Katarina Turkalj rekla je kako je ponosna što je primila pohvalu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH ‘Ponosna sam što sam pohvaljena baš povodom obilježavanja 27. obljetnice naše vojno redarstvene operacija Oluja bez koje mi danas ne bi bili ovdje’.

Prihvati notifikacije