Region

Hrvatska na udaru omikrona: Povećava se broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva

Hrvatska je na udaru novog vala visokozaraznih podvarijanti koronavirusa koje su povećale udio pozitivnih među testiranima na čak 30 posto, a broj novih slučajeva zaraze na dnevnoj bazi prešao je hiljadu, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

FOTO:  JOEL SAGET / AFP / ILUSTRACIJA
FOTO: JOEL SAGET / AFP / ILUSTRACIJA

Sada cirkuliraju podvarijante omikrona BA.2 i BA.4 i BA.5, najviše su izloženi građani srednje dobi, od 30 do 69 godina, dok je među djecom manje zaraženih jer nema nastave, rekli su Hini u HZJZ-u.

Novi val zaraze u Hrvatskoj je počeo krajem juna od kada se bilježi povećani udio pozitivnih u ukupno testiranima.

Posljednje sedmice uočljiv je i porast broja hospitaliziranih i umrlih, no to nije povećalo interes za vakcinacijom pa se dnevno cijepi svega 300 do 400 osoba, a prvom dozom manje od 50 u cijeloj zemlji.

Građani možda čekaju novu bivarijantnu vakcinu koje će sadržavati i Wuhan i omikron komponentu, a evropska regulatorna agencija EMA mogla bi ga najranije odobriti krajem avgusta, početkom septembra.

Na pitanje o mogućnosti ponovnog uvođenja covid potvrda na jesen, u HZJZ-u odgovaraju da se, prema njihovu saznanju, u ovom trenutku ne razmišlja o ponovnom uvođenju covid potvrda na jesen ili zimu.

Iako su neke evropske države već prošle vrhunac novog vala zaraze, u Hrvatskoj je on još uvijek u uzlaznoj fazi, a vrhunac se očekuje u avgustu s obzirom na dosadašnje iskustvo koje pokazuje da val zaraze traje nekoliko sedmica.

Po statistici HZJZ-a, u Hrvatskoj je do sada 57,76 posto ukupnog stanovništva završilo vakcinaciju, 23,26 posto primilo je dodatnu (booster, treću) dozu, dok je 2014 osoba primilo drugu docjepnu (tzv. četvrtu) dozu.

Prihvati notifikacije