Region

Hrvat zarobljen u Ukrajini izjasnio se da nije kriv

Hrvat koji je zarobljen u Ukrajini izjasnio se pred sudom u Donjeckoj Narodnoj Republici da nije kriv, a vlasti te samoproglašene republike pod ruskim patronatom optužuju ga da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu prijeti smrtna kazna.

FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA
FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA

“Izjavio je da su njegove dužnosti na bojnom polju bile ograničene na praćenje neprijateljskih položaja i da nije sudjelovao u oružanim sukobima protiv ruskih snaga.

Posljednji put je pucao prije početka rata u Ukrajini, navode ruski mediji koji su mogli pratiti suđenje”, prenijela je danas slovenska novinska agencija STA.

Prijeti mu smrtna kazna

Sud u odmetnutoj ukrajinskoj regiji započeo je 15. avgusta suđenje protiv Hrvata, Šveđanina Mathiasa Gustavssona te Britanaca Johna Hardinga, Andrewa Hilla i Dylana Healyja. Njih trojica optuženi su za pokušaj “nasilnog preuzimanja vlasti ili nasilnog zadržavanja vlasti” te za “sudjelovanje u vojnom sukobu ili vojnim djelovanjima kao plaćenici”, navodi ruska Izvestija.

Prijeti im smrtna kazna, dok je Hill optužen samo za potonje, a Healy za “sudjelovanje u regrutiranju plaćenika za upotrebu u oružanom sukobu”.

Interfaks navodi da će se iduće ročište održati u oktobru. Ruski mediji objavili su videosnimke na kojima se vidi da su optuženi na sudu bili u kavezu.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv hrvatskog državljanina, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Hrvatska odbacuje optužnicu

Službeni Zagreb “odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, saopćilo je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova ranije ovoga mjeseca. 

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Hrvat zarobljen u Ukrajini, kao i da su kontaktu s njegovom porodicom, javila je Hina.

Prihvati notifikacije