Region

Hrvat koji u Zagrebu maltretira Indijce i crnce već bio u zatvoru

Na društvenim mrežama je popularan snimak muškarca koji u centru Zagreba prilazi strancu i vrijeđa ga na rasnoj osnovi. Njegovo ponašanje su mnogi osudili, a sada je stigla i odgovarajuća reakcija policije.

FOTO: SCREENSHOT/REDDIT
FOTO: SCREENSHOT/REDDIT

Muškarac se snimao u strogom centru Zagreba kako besramno vrijeđa osobe koje nisu bijele rase, pokazujući tako sav svoj primitivizam i odsustvo inteligencije.

Na posljednjem snimku objavljenom na Redditu vidi se muškarac koji doziva nekoga na engleskom jeziku.

“Halo, go home. This is not your country, fuking niger, where are you from? Go home in India”, rekao mu je, što u prijevodu znači “Hej, idi kući, ovo nije tvoja zemlja, je*eni crnac, vrati se kući u Indiju”.

Na kraju ovaj šovinista iz Zagreba na loše artikulisanom engleskom govori Indijcu: “Ovo je naša država, ovo je Evropa, za bijele ljude, ne crne”.

Pročitajte još

Nakon što je snimak postao viralan, mnogi su ga prijavili policiji, a hrvatski MUP je sada potvrdio da su ga pronašli i uhapsili.

Kako saznaje Index.hr, Juraj Mesić je već bio u zatvoru. Vidljivo je to iz rješenja Županijskog suda u Zagrebu o odbijanju žalbe zatvorenika Juraja Mesića kao neosnovane. U zatvoru je, kako proizlazi, bio krajem 2021. godine. Naime, 15. novembra 2021. rasistu iz Ivanić Grada izrečena je stegovna mjera – uskrata raspolaganja novcem u zatvoru do isteka kazne (5. prosinca 2021.) zbog težeg stegovnog prijestupa vezano uz opojna ili psihoaktivna sredstva, uključujući lijekove bez posebnog odobrenja.

Mesić je u žalbi priznao počinjenje stegovnog prijestupa te je naveo kako je bacio tablete Liriku na 1. zatvorsko šetalište kako bi učinio uslugu prijatelju. Sud je dodatno utvrdio da je bacio terapiju koja je njemu bila ordinirana drugom zatvoreniku pokušavajući istu prikriti u kuglici hljeba, pri čemu se nije pridržavao uputa ljekara danih u svrhu liječenja i zaštite zdravlja.

Zbog toga je Županijski sud Mesićevu žalbu u kojoj je tražio da ga se kazni tek opomenom odbio kao neosnovanu.

Pretukli čovjeka, osuđeni samo na uslovnu

Pod lupom tužiteljstva se svojevremeno, kako piše Jutarnji, našao i zbog tučnjave na Božić 2016. u Ivanić Gradu kada je ispred jednog lokala s prijateljem I.K. prišao oštećenom L.T.-u. Tog poznanika je prvo, prema optužnici, I.K. udario šakom u glavu, pa je pao na tlo, nakon čega su i Mesić i njegov prijatelj poznanika udarali šakama i nogama po glavi i rebrima.

Nanijeli su mu teške povrede glave. I Mesić i njegov prijatelj negirali su da su sudjelovali u sukobu, a sud ih je 2019. nepravomoćno osudio na uslovne kazne.

Prihvati notifikacije