Svijet

Hiljade morskih ptica uginulo od ptičijeg gripa

More je ove sedmice izbacilo hiljade uginulih morskih ptica selica na obale istočne Kanade, a preliminarni nalazi pokazali su da su umrle od ptičijeg gripa.

FOTO: 
JOHN REYES/EPA
FOTO: JOHN REYES/EPA

Kanadska agencija za inspekciju hrane od maja je potvrdila 13 slučajeva visokopatogenog ptičijeg gripa u istočnoj kanadskoj provinciji NJufaundlend.

Agencija Kanade za životnu sredinu i klimatske promjene sprovodi dodatna istraživanja kako bi potvrdila da je smrt morskih ptica povezana sa ptičjim gripom, rekao je biolog ove agencije Piter Tomas.

On je naveo da su mrtvi srebrnasti galebovi, islandski galebovi, obični gavrani i američke vrane vrste najteže pogođene gripom.

Prema kanadskoj službi za divlje životinje, virus ptičjeg gripa je zarazan i može da utiče na domaće i divlje ptice širom svijeta.

Kanadska služba za zaštitu divljih životinja blisko sarađuje sa pokrajinskom vladom NJufaundlenda i Labradora, kao i sa Kanadskom asocijacijom za zdravlje divljih životinja na suzbijanju širenja.

Visokopatogeni ptičiji grip brzo se širi i na ostrvu Vankuver, saopštilo je Društvo Britanske Kolumbije za prevenciju okrutnosti prema životinjama, gdje su zaražene ptice poput američkih buljina ili velikih rogatih sova, bjeloglavih orlova, velikih plavih čaplji, pataka i gusaka, pa čak i vrana.

“Svakog dana primam telefonske pozive da ih je 10 uginulo”, rekla je Elizabet Melnik iz Centra za divlje životinje Britanske Kolumbije.

Prema Svetskoj organizaciji za zdravlje životinja, ptičji grip je respiratorni patogen koji izaziva visok stepen smrtnosti i postaje ozbiljna prijetnja živinarskoj industriji. Prirodno se širi među divljim vodenim pticama širom svijeta i može zaraziti domaću živinu i druge vrste ptica i životinja.

Prema kanadskoj agenciji za inspekciju hrane, ptice kućne ljubimce mogu biti zaražene ptičjim gripom i prenijeti bolest na ljude, tako da divlje ptice ne treba dirati kada su bolesne ili mrtve.

Prihvati notifikacije