BiH

Hadžije se okupljaju na Arefatu dan uoči Kurban-bajrama

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara, poznat pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata), je sutra, 8. jula.

FOTO: ISLAMSKA ZAJEDNICA/ILUSTRACIJA
FOTO: ISLAMSKA ZAJEDNICA/ILUSTRACIJA

Arefat je brežuljak udaljen od Meke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakog hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije dan uoči Kurban-bajrama okupe na ovom mjestu.

Ove godine su i vjernici iz Bosne i Hercegovine, nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, otputovali u Meku, te će zajedno s ostalim hadžijama boraviti na Arefatu. Zadaća vjernika je da svakim svojim djelom svjedoči svoju sićušnost i manjkavost a Allahovu uzvišenost, veličinu i savršenost. Arefat je kruna tog nastojanja i u vremenu i prostoru. Kada pogledamo mahšer sinova i kćeri Adema, a.s., i hazreti Have iz svih dijelova svijeta, kao predstavnike muslimana,shvatimo koliko je jevmul hisab – dan suđenja, izgledan i blizak našim dušama i umovima – izjavio je povodu Dana Arefata hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tuzla, javlja MINA.

Na Brdu milosti (Džebelu’r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se hazreti Adem i hazreti Havva.

Muhamed, a.s., je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu. Ta tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna, a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika.Lijepo je da oni koji nisu na hadžu poste ovaj dan.

Prihvati notifikacije