Sarajevo

Svi koji žele da obrađuju zemlju na području Općine Stari Grad dobit će podršku

Ko želi da obrađuje zemlju i živi od plodova svog rada, može računati na našu punu podršku – poručio je općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić građanima nakon što je pandemija korona virusa stavljena pod kontrolu i počeo rad na oporavku privrede i ekonomije.

FOTO: OPĆINA STARI GRAD
FOTO: OPĆINA STARI GRAD

Od tog dana, pa do danas ovo obećanje višestruko je ispunjeno jer svi građani koji su aplicirali za neku vrstu pomoći: plastenike, sadni materijal, mašine za obradu zemlje, sredstva za nabavku stočne hrane, dobili su pomoć i uspješno se nastavili baviti poljoprivredom i stočarstvom.

Oni koji su u načelnikovim riječima prepoznali mogućnost da se počnu baviti nečim novim i tako prošire svoje djelovanje, su Senad Memić iz naselja Brusulje i Šaćira Fočo sa Faletića. Oni su imali ideju da prvi put posade veće količine silažnog kukuruza i krompira i uz pomoć svoje lokalne zajednice uspjeli su u tome, te danas s ponosom pokazuju plodove svog rada.

Senad Memić je nezaposlen i živi sa roditeljima u naselju Brusulje. Obradom zemlje bavi se dugi niz godina, ali je imao želju da proširi svoje djelovanje i zasadi veće količine krompira. Da bi se to ostvarilo prvo je morao obezbijediti zemlju, te je odlučio uzeti zemljište u najam u selu Donje Biosko. Senad je odlučio na iznajmljenoj zemlji zasaditi krompir, te se obratio općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću za pomoć. Saznavši za njegove probleme, načelnik je donio odluku da se Senadu da finansijski poticaj za nabavku 600 kg sadnog krompira koji je ovaj vrijedni poljoprivrednik posadio i danas već ima prvi urod.

„Morao sam se ozbiljnije početi baviti poljoprivredom kako bih obezbijedio egzistenciju svojoj porodici. Zato smo našli ovo zemljište i uzeli ga u najam. Posadili smo 600 kg krompira i ovo je prvi put da smo posadili ovolike količine. Zadovoljan sam i koliko god da dobijemo bićemo zadovoljni,“ ispričao je Senad i dodao:

„Ne znam kako bismo preživjeli da ne obrađujemo zemlju. Za mene i moju porodicu rad na zemlji je spas,“ kazao je Senad. Dodao je da mu mnogo znači što od početka ima podršku svoje lokalne zajednice, te da se nada da će u budućnosti moći računati i na pomoć u vidu mehanizacije kako bi još više razvio bavljenje poljoprivredom.

Vrijedna Šaćira Fočo sa Faletića više od 20 godina bavi se poljoprivredom i stočarstvom, te prodajom mlijeka i mliječnih proizvoda. Za nju je to jedini izvor prihoda, a nakon što joj je suprug preminuo, a kćerke se udale i zasnovale svoje porodice, o imanju se nastavila brinuti sama. Pored stada ovaca i krava, Šaćira vrijedno radi i u plasteniku i na njivi. Sve to ne bi bilo moguće da nije imala podršku svoje lokalne zajednice i općinskog načelnika, te su joj u prethodnim godinama dodijeljeni plastenik, poticaji za nabavku stočne hrane, a prošle godine i motokultivator. Ova vrijedna žena ne staje, pa je ove godina napravila još jedan iskorak i počela uzgajati silažni kukuruz.

„Sa komšijama sam došla na ideju da krenem u proizvodnju kukuruza, a to ću prvenstveno koristiti za prehranu ovaca i krava. Vremena koja živimo su teška, bojimo se jeseni, treba stoku prehraniti. Morala sam iznajmiti zemljište od 10 dunuma ovdje u Škaljinom sokaku. Zatražila sam pomoć od načelnika Hadžibajrića i on mi je i ovaj put pomogao jer zna da sam radnik i borac i vječno ću mu biti zahvalna na tome,“ poručila je Šaćira.

Nakon što je uputila zahtjev za pomoć, u vrlo kratkom vremenu Šaćiri Fočo su dodijeljena sredstva za nabavku sjemena silažnog kukuruza, đubriva za pripremu zemljišta, te goriva za mehanizaciju za obradu zemljišta.

U toku 2022. godine na području Starog Grada korisnicima su isporučena i montirana 33 plastenika sa pratećom opremom za što je iz budžeta Općine Stari Grad izdvojeno oko 87.500 KM. Dodijeljeno je i više od 11.000 komada sadnica paradajza i skoro 9.000 sadnica paprike. Pomoć su dobili i pčelari, njih 27 ove godine dobilo je košnice sa rojevima i pčelarskom opremom. Poljoprivrednicima iz ulice Hambina carina na Širokači izvršena je nabavka freze za lakše obrađivanje zemljišta, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Prihvati notifikacije