Ekonomija

Gazprom najavljuje: Ove zime 1000 kubnih metara plina koštaće 4000 dolara

Ruski proizvođač plina Gazprom predstavio je izvješće poslovanja u prvih sedam i po mjeseci ove godine. Naveo je i "konzervativnu procjenu" prema kojoj će cijene plina u Evropi tokom nadolazeće zime premašiti 4000 dolara za 1000 kubnih metara.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Izvoz u zemlje izvan Zajednice neovisnih država (ZND), odnosno saveza bivših sovjetskih republika, iznosio je 78.5 milijardi kubičnih metara, smanjujući se za 36.2%. Istodobno, raste ruski izvoz plina u Kinu, piše Kommersant.

Proizvodnja Gazproma je od 1. januara do 15. avgusta, prema preliminarnim podacima, iznosila 274.8 milijardi kubnih metara plina, što je za 13.2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Potražnja za plinom koje proizvodi Gazprom je na domaćem tržištu smanjena za 2.3 posto, prenosi index.hr.

Kommersant navodi da je krajem jula počela rasti cijena plina u Europi koja je sada premašila 2000 dolara za 1000 kubnih metara te piše da je razlog tome Gazpromovo smanjenje opskrbe Sjevernim tokom. 15. avgusta je cijena plina u Europi porasla na rekordnih 2500 dolara za hiljadu kubnih metara, nadmašivši vrijednosti s početka marta. Plin je sve skuplji zbog vrućine i suše, što otežava prijevoz uglja rijekama. Osim toga, smanjile su se isporuke plina iz Norveške, zbog popravaka na proizvodnim pogonima, piše Kommersant.

Prihvati notifikacije