Svijet

Guterres: Napredak u pravima žena nestaje

Nudi li digitalna revolucija mogućnosti za poboljšanje života žena i djevojčica?

FOTO: ILUSTRACIJA/UNICEF
FOTO: ILUSTRACIJA/UNICEF

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je na sastanku Komisije za status žena (CSW) da se komisija sastaje u trenutku kada napredak u pravima žena nestaje, javlja Anadolija.

Sjednicom predsjedava južnoafrička ambasadorica Mathu Joyini, koja je u svom uvodnom obraćanju naglasila da nove digitalne tehnologije donose velike nove izazove u oblasti rodne ravnopravnosti.

“Rodna diskriminacija je sistemski problem koji je utkan u naš politički, društveni i ekonomski život, a tehnološki sektor nije ništa drugačiji. Međutim, ovaj problem se pogoršava kada uzmemo u obzir mnoge faktore koji utiču i pogoršavaju ovu inherentnu diskriminaciju”, rekla je Joyini.

Guterres je, međutim, napomenuo da se CSR sastaje u vrijeme kada napredak u pravima žena nestaje – na primjer u zemljama poput Afganistana, gdje se žene i djevojke efektivno brišu iz javnog života.

“Vaš fokus ove godine na zatvaranje rodnog jaza u tehnologiji i inovacijama nije mogao doći u bolje vrijeme, jer dok tehnologija napreduje, žene i djevojke su ostavljene”, rekao je Guterres, dodajući da će bez kreativnosti pola čovječanstva biti nauka i tehnologija je iskoristila samo polovinu svog potencijala.

Budući da je rodna neravnopravnost u konačnici pitanje moći, generalni sekretar UN-a pozvao je na hitnu akciju u tri oblasti – obrazovanju, prihodima i zapošljavanju.

Guterres je rekao da međunarodna zajednica mora stvoriti sigurno digitalno okruženje za žene i djevojčice. S tim u vezi, UN rade na implementaciji kodeksa ponašanja za integritet informacija na digitalnim platformama, koji ima za cilj smanjenje štete i povećanje odgovornosti.

“Svijetu je potrebna ekspertiza žena za rješavanje složenih i međusobno povezanih kriza kao što su klimatske promjene, sukobi, siromaštvo, glad i nestašica vode”, rekao je predsjednik Generalne skupštine UN-a Csaba Korosi.

On je istakao da žene čine manje od 35 posto globalne radne snage u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

“Žene imaju 20 posto manje šanse da koriste internet od muškaraca, ali 27 puta češće doživljavaju uznemiravanje ili govor mržnje dok ga koriste”, rekao je Kosori.

Izvršna direktorica UN Women Sima Bahous dodala je da digitalna revolucija nudi prilike bez presedana za poboljšanje života žena i djevojčica u vrijeme kada je napredak ka održivom razvoju ugrožen.

“Tehnologija i inovacije koje se efikasno koriste mogu biti promjene koje će ubrzati borbu protiv siromaštva, smanjiti glad, poboljšati zdravlje, otvoriti nova radna mjesta, ublažiti klimatske promjene, okončati humanitarne krize, poboljšati pristup energiji i povećati sigurnost i održivost, od kojih će imati koristi žene i djevojčice“, rekao je Bahous.

CSR se sastaje od 1946. godine, a ova sesija je prva uživo od 2019. Trajaće do petka, 17. marta, a pored plenarne sjednice održaće se i nekoliko popratnih događaja.

U posebnoj sekciji mladi će razgovarati o prioritetnim temama, održat će se godišnji dijalog generalnog sekretara UN-a sa ženskim i feminističkim grupama civilnog društva, forum mladih, gdje će se poseban akcenat staviti na glasove narodnih masa i zajednice, te diskusija o promociji socijalnih, ekonomskih i političkih prava žena i djevojčica u Afganistanu.

Prihvati notifikacije