Region

Gradonačelnik Beograda izgleda da zna ko je kriv za poplave. Bog

Veliki problemi u Beogradu posle jučerašnje jake kiše.. Gradonačelnik Aleksandar Šapić poručuje da je u ovoj situaciji najmanje važno ko je kriv i da "na Boga ne može da se utiče".

FOTO: N1
FOTO: N1

Poplavljena kuhinja, spavaće sobe, kupatilo, podrum tako izgleda kuća porodice Udilović iz Zemuna, nakon jake kiše koja je pogodila Beograd. Kažu da tako nešto nisu mogli da sanjaju ni u najgorem snu i da je voda za nekoliko minuta potopila sve.

„Ovo je sve natopilo, to je bilo vode skoro do koljena u svim prostorijama – i u kupatilu i u sobi, evo vidite, parket se podigao. To je sve plivalo i septička jama je tu, to se sve izlilo i sva ta fekalija je ušla u kuću, sve je otišlo i ja nemam više ništa, eto“, priča nam Negosava Udilović, stanovnica Zemuna.

„Veliki je problem što nam već 15 godina ovdje na Altini – opštinske i gradske vlasti obećavaju kanalizaciju, iako je projekat već odavno urađen, ali ništa se ne dešava. Zvali smo danas i Grad Beograd i zemunsku opštinu, niko nam ne odgovara. Jednostavno nas ignorišu“, navodi Aleksandar Udilović, stanovnik Zemuna.

Osim domaćinstva, širom Beograda na udaru poplava bile su prometne saobraćajnice, automobili. U pojedinim dijelovima grada gradski prijevoz je stao, a oni koji su se u njemu našli krstili su se prizorom koji su vidjeli.

Zbog ozbiljnosti situacije reagovala je policija, koja je pomagala građanima da se izvuku iz vode.

Povodom jake kiše – reagovao je i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, ali iz hola gradske skupštine.

„Ovdje je sad najmanje važno ko je zašta kriv, na Boga gore ne možemo da utičemo kad će šta da nam pusti, ovo je zaista bila velika vremenska nepogoda, ali je važno za ubuduće da bi mogli da je smanjimo. Moj prijedlog će biti da Sekretarijat za saobraćaj izradi saobraćajne znakove i da na svim tim lokacijama stajati saobraćajni znak koji će ljude upozoravati da tu, u slučaju velikih padavina, prosto ne prolaze“, rekao je Šapić.

Rješenje za zaštitu od jake kiše gradonačelnik ne vidi samo u saobraćajnim znacima, već predlaže i saradnju sa Hidrometeorološkim zavodom.

„Jer nema drugog rješenja, da znamo da će ovako nešto da se desi, da naše ekipe već budu sve na terenu, maksimalno i da već čekamo, kako ono naliva da tako izbacujemo vodu“, dodao je.

Nekadašnji predsjednik gradske skupštine Zoran Alimpić kaže da Beogradu nisu potrebni znakovi pored puta, već sprovođenje akcionog plana iz 2015. koji se odnosi na adaptaciju grada na klimatske promjene, što podrazumijeva šta sve gradska vlast treba da uradi – kako poplave ne bi izazvale štetu.

„To prije svega podrazumijeva izgradnju objekata kišne kanalizacije, izgradnju kanala za odvođenje površinskih voda, ulaganje u održavanje kišne kanalizacije i očigledno je da na tome nije dovoljno rađeno, iako je taj plan usvojen prije sedam godina. Dodatni problem predstavlja smanjenje procenta poroznog zemljišta u gradu, zemljište koje su parkovi, zelene površine, poljoprivredne površine koje upija kišu, intezivno se zamjenjuje asfaltiranim, popločanim betoniranim zemljištem“, naglašava Alimpić.

Čelnici grada kažu da količina vode koja je potopila glavni grad Srbije nije bila zabilježena ni 2014. godine. Gradonačelnik tvrdi da, uprkos tome, Beograd nije najgori, kako kaže, od sve djece, i da se slične situacije dešavaju i u evropskim metropolama.

Prihvati notifikacije