Region

Građani Crne Gore danas izlaze na predsjedničke izbore, u prvom krugu sedam kandidata

U Crnoj Gori danas se održavaju predsjednički izbori. Biračka mjesta su otvorena u 7 sati, a zatvaraju se u 20 sati.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Aktuelni predsjednik i lider opozicije Milo Đukanović pokušaće pobijediti kandidate rivalskog bloka, uključujući i Andriju Mandića, lidera Demokratskog fronta. Analitičari ocjenjuju kako će ovo biti najneizvjesniji izbori od 2006. godine i kako mogu biti prekretnica za budućnost Crne Gore. U prvom krugu je sedam kandidata.

Milo Đukanović u predsjedničku trku ulazi s pozicije šefa države i lidera opozicione DPS-a, koja je izgubila vlast na izborima 2020. godine. Iako se dugo spekulisalo da li će biti kandidat svoje stranke, sva istraživanja su pokazala da je jedini kandidat opozicije koji u ovom trenutku ima šansu za pobjedu, imajući u vidu da su mu protivkandidati uglavnom lideri najjačih stranaka.

Najozbiljniji rival Đukanoviću, prema istraživanju javnog mnijenja, trebao bi biti Andrija Mandić. Mandić je kandidat najbrojnijeg saveza parlamentarne većine, Demokratskog fronta, blizak je Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću. Iako to u kampanji ne naglašava, njegov DF se odranije zalaže za ukidanje sankcija Rusiji, izlazak iz NATO-a i povlačenje priznanja Kosova. Mandić je kampanju vodio u pravcu pomirenja.

Pored Đukanovića i Mandića, kao kandidati u prvom krugu pojavljuju se i zamjenik predsjednika “Pokreta Evropa sad” Jakov Milatović, lider Demokrata Aleksa Bečić, zastupnica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i influenser Jovan Radulović.

Crnogorci će ponovo na izbore i to 11. juna kada su zakazani vanredni parlamentarni izbori. Do tada, preostaje nam da vidimo da li su se građani Crne Gore odlučili za promjene i osvježenje ili pak ostaju pristalice politike koja ih vodi već 30 godina..

Prihvati notifikacije