Politika

Građani Bijeljine danas odlučuju o opozivu gradonačelnika

Sva biračka mjesta nisu otvorena na vrijeme u 7:00 i na svim se pojavljuju problem, kazala je predsjednica Komisije za opoziv Dijana Savić Božić.

FOTO: GORAN BOBIĆ/RINGIER
FOTO: GORAN BOBIĆ/RINGIER

Pravo glasa u Bijeljini ima oko 112.000 građana.

Referendumsko pitanje glasi “Da li ste za opoziv /smjenu/ gradonačelnika grada Bijeljine Ljubiše Petrovića”, a glasa se “za” opoziv ili “protiv” opoziva.

“Imamo najavljene opstrukcije od gradonačelnika Ljubiše Petrovića i političkog subjekta SDS koji su pozvali simpatizere i članove da opstrušio glasački proces na mjestima na kojima su gasačke kutije okrenute prema zidu, a ne onako kako njima odgovara”, rekla je Savić Božić ističući da su svi članovi Komisije na terenu od šest sati i da još uvijek pokušavaju da riješe problem blockade rada biračkih odbora, prenosi N1

Referendum u Bijeljini je prvi koji se održava u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Potvrdu rezultata daje Repubička izborna komisija, a ako opoziv prođe – Centralna izborna komisija BiH odlučuje o datumu vanrednih izbora za gradonačelnika Bijeljine.

Opoziv gradonačelnika, koji je iz SDS-a, pokrenulo je 25 odbornika Skupštine grada 8. februara, a podržava ga široka Narodna koalicija “Pokrenimo Bijeljinu”, predvođena SNSD-om.

Inače Bijeljina je jedan od rijetkih gradova u Republici Srpskoj u kojima SNSD nikada nije imao vlast, dok SDS nikada nije izgubio vlast u drugom po veličini gradu u entitetu koji se smatra i bastionom najveće opozicione stranke.

Prihvati notifikacije