Ekonomija

G7 od decembra planira limitiranje cijena ruske nafte

Mehanizam za limitiranje cijene ruske nafte koji bi trebao Rusiji ograničiti prihode od izvoza ovog energenta mogao bi biti uspostavljen početkom decembra, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Reuters, koji se poziva na visokog zvaničnika zemlje članice G7, navodi kako je 5. decembar određen kao datum kada će stupiti na snagu nove sankcije Evropske unije koje zabranjuju uvoz ruske nafte morem.

Uporedo sa novim sankcijama EU-a organizacija G7 koju čine Sjedinjene Američke Države, Kanada, Japan, Njemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija želi u decembru postaviti gornju granicu cijene ruske nafte kako bi smanjila prihode Moskve i primorala je da prekine svoje djelovanje u Ukrajini.

Pitanje Kine i Indije

Iz G7 nastoje privoliti i Kinu i Indiju, glavne kupce ruske nafte, da se pridruže ovom sporazumu u namjeri da se cijena ruske nafte postavi na nivo iznad troškova proizvodnje, ali znatno niži od trenutne tržišne cijene.

Moskva je prošle sedmice saopćila kako će prestati isporučivati naftu zemljama koje se pridruže ovom mehanizmu ograničavanja ukazujući da bi takva mjera nanijela štetu ruskim proizvođačima, piše biznisinfo.

Guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina upozorila je kako će Rusija, umjesto da se pridržava ograničenja, preusmjeriti snabdijevanje u zemlje koje ne nameću limitiranu cijenu nafte.

Prihvati notifikacije