Fudbal

FSBiH kaznio Borac zbog "rasizma i drugih oblika diskriminacije"

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine kaznio je FK Borac zbog "rasizma i drugih oblika diskriminacije".

Borac Banja Luka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Disciplinska komisija kaznila je Banjalučane sa 5.500 KM zbog prekršaja na revanš-utakmici finala Kupa BiH protiv Zrinjskog. Prvak BiH je kažnjen jer su njegovi navijači koristili pirotehniku, te po članu 83. (Rasizam i drugi oblici diskriminacije).

U spomenutom članu Disiplinskog pravilinika FSBiH piše da će biti kažnjen: Ko javno vrijeđa ljudsko dostojanstvo drugog po osnovu rase, boje, nacije, religije, jezika ili počini neki drugi diskriminirajući čin ili pokazuje vidove ekstremističke ideološke propagande, kao i ko ističe simbole ili geste političkog karaktera.

Navijači Borca su tokom utakmice protiv Zrinjskog, nakon što je njihova ekipa primila gol, skandirali ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Delegat utakmice bio je Mario Đuran iz Modriče (koji nebrojeno puta tokom sezone “nije čuo” isto skandiranje), a glavni sudija Irfan Peljto iz Sarajeva.

Novčano su kažnjeni HŠK Zrinsjki (ukupno 5.500 KM), FK Željezničar (3.500 KM) i NK Široki Brijeg. NK Široki Brijeg izriče se novčana kazna u iznosu od 3.500 KM i kazna zabrane odlaska navijača na jednu gostujuću prvenstvenu ili kup utakmicu – saopćeno je iz FSBiH uz obrazloženje da je druga kazna uvjetna:

Kazna zabrane odlaska navijača na gostujuću utakmicu neće se izvršiti ako navijači NK Široki Brijeg u roku od šest mjeseci od izricanja ove kazne ne učine isti ili sličan prekršaj, a sve zbog zbog počinjenih prekršaja iz člana 59. (korištenje pirotehnike) i člana 61. (bacanje predmeta u ograđeni dio terena), počinjenih na prvenstvenoj utakmici 33. kola PLBiH protiv Sarajeva (2:2) odigrane na stadionu Bare u Čitluku.