BiH

Frederic Petit u BiH: "Vjerujem da je jedno od najvažnijih pitanja da li je moguće raditi s neprijateljem..."

Član Narodne skupštine Republike Francuske za stanovnike Francuske u inozemstvu Frédéric Petit smatra da ne treba očekivati da se svi problemi na Balkanu pa i u Bosni i Hercegovini riješe odjednom, ali vjeruje da će evropska ideja doći u Bosnu i Hercegovinu.

FOTO: FENA / HARUN MUMINOVIĆ
FOTO: FENA / HARUN MUMINOVIĆ

Petit boravi u službenoj posjeti BiH, a u cilju sagledavanja cjelokupne situacije izrazio je želju da posjeti i Federalnu novinsku agenciju (FENA) kao vodeću agenciju i najcitiraniji medij u BiH.

“Vjerujem da je jedno od najvažnijih pitanja da li je moguće raditi s neprijateljem u cilju dostizanja bolje budućnosti, poput osiguranja kvalitetnijeg zdravstva, može li se imati različita nacionalnost, a isto građanstvo”, ističe Petit.

O tim pitanjima koja su od suštinskog značaja za cijelu Evropsku uniju danas se raspravlja, kaže Petit, i na njima se radi uz sve teškoće i različite situacije kojima svi svjedoče.

On je parlamentarac kojeg su birali Francuzi koji žive izvan svoje domovine uključujući i one koji žive u zemljama zapadnog Balkana i stoga nastoji zastupati upravo njihove interese.

U razgovoru za Fenu je naglasio da je Evropska unija budućnost Balkana, ali vjeruje da je model EU, model pomirenja i upravljanja sukobima, model koji treba da se razvija i živi.

Petit ističe da već nekoliko godina nastoji napraviti projekat koji bi bio mreža u kojoj bi parlamentarci, analitičari, predstavnici civilnog sektora na Balkanu radili zajednički u cilju ostvarenja društvenog napretka. Nastojim raditi sa 11 balkanskih zemalja, ne samo ovih šest koje još nisu članice Evropske unije. To činimo uz pomoć Francuza, Nijemaca, Poljaka i Talijana kako bismo mi kao parlamentarci i civilno društvo i predstavnici građana razvili projekat koji bi predstavio zajedničku viziju – dodao je Petit.

To je i jedan od razloga njegove posjete, a Petit naglašava da nije moguće očekivati da će se svi problemi riješiti odjednom, ali smatra da će evropska ideja doći u Bosnu i Hercegovinu.

O tim pitanjima koja su od suštinskog značaja za cijelu Evropsku uniju danas se raspravlja, kaže Petit, i na njima se radi uz sve teškoće i različite situacije kojima svi svjedoče.

Prihvati notifikacije