BiH

Forto: Nema nikakvog sukoba interesa, na Vladi nismo pregledavali firmu po firmu

Premijer KS Edin Forto (Naša stranka) gostujući u emisiji na Televiziji Sarajevo govorio je o spornoj temi koja je ovih dana dospjela u žižu javnosti, a tiče se poticaja iz budžeta koje je, tokom koronavirusa, dobila firma čiji je vlasnik njegov otac.

FOTO: OSLOBOĐENJE
FOTO: OSLOBOĐENJE

Forto je pojasnio da je u pandemiji koronavirusa proglašen tzv. Korona zakon u kojem je Vlada KS prepisala određene kriterije za firme koje su ostvarile značajn uspjeh u poslovanju, a koje su tokom lockdowna zadržale radnke.

Premijer KS kaže da su sve firme koje su ispunjavale pomenute kriterije osvarile pravo na novčane poticaje s ciljem saniranja posljedica nastalih zbog pandemije koronavirusa.

Istakao je da ovdje nije slučaj o sukobu interesa.

Pročitajte još

“Vlada KS je jednoglasno donijela odluku i kriterije. Mi na vladi nismo pregledali firmu po firmu, ni u jednom trenutku nije bilo mogućnosti da vidimo koje su to firme, da li su povezane sa nekim. Vjerujem da ima dosta firmi koje su povezane sa raznim osobama”, rekao je Forto.

“Vjerujem da ovo nije sukob interesa. Sukob interesa bi bio kada bi bila neka druga situacija. Na primjer, imamo tendere gdje se razne firme prijavljuju i nude svoje projekte – firme koje misle da im treba pomoć u poslovanju. To se dešava svake godine, ne samo kada je vezano za koronu, tada firme prođu konkurs i potpišu ugovore sa Vladom KS”, pojašnjava Forto.

Također, dodaje kako se dogovorio sa njegovom porodicom da se firma njegovog oca neće prijavljivati ni na jedan tender koji finansira Vlada KS.

Forto je poticaje koje je dijelila Vlada KS s ciljem saniranja posljedica nastalih zbog pandemije koronavirusa usporedio sa naknadama za porodilje, upitavši da li bi bio u sukobu interesa i kada bi hipotetički njegova sestra ukoliko bi se kao porodilja javila za mjesečnu naknadu dobila novac.

Pojasnio je da u tom slučaju, kao i u slučaju poticaja za firme, naknadu dobijaju oni subjekti koji ispunjavaju kriterije koje je Vlada KS propisala prema Korona zakonu.

Prihvati notifikacije