Kultura

Filmska bajka SFF-a i u Starom Gradu: Općina za tu namjenu izdvojila 210.000 KM

U Sarajevu je danas potpisan sporazum o saradnji općine Stari Grad i Sarajevo Film Festivala (SFF), a promovisan je i film 'Praznik rada', kojim će biti završeno ovogodišnje izdanje festivala.

FOTO: OPĆINA STARI GRAD
FOTO: OPĆINA STARI GRAD

Općina Stari Grad ne samo da podržava SFF i Ljetno kino nego je podržala i snimanje pomenutog filma.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je kako je općina dosad za sva izdanja SFF-a izdvojila 210.000 KM.

Ove godine su direktno pomogli SFF sa 25.000 KM, a niz je i drugih oblika indirektne pomoći.

Podsjetio je kako je općina prije dvije godine, finansijski i s tehničkog aspekta pomogla sa snimanjem filma koji će imati svjetsku premijeru na ovogodišnjem SFF-u.

Naveo je da Stari Grad uvijek stoji na raspolaganju kad su ovakve manifestacije u pitanju.

Nada se da će i ove godine SFF proći u najboljem redu i da će vremenske prilike poslužiti.

“Stari Grad će stajati i dalje na raspolaganju u narednom vremenskom periodu kada su u pitanju ovakve manifestacije, pogotovo kada je u pitanju SFF koji je već prerastao u jednu višedecenijsku tradiciju, ne samo u Sarajevu, nego i kompletnoj regiji, a mogu reći i šire”, kazao je Hadžibajrić.

Otvoreno kino Stari Grad bit će održano na trgu Prve policijske brigade Stari Grad, prekoputa Vijećnice.

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović kazao je kako je Otvoreno kino Stari Grad prošle godine postalo odmah po osnivanju, jedno od omiljenih kina građana Sarajeva.

Nada se da će se popraviti vremenske prilike, a izgledno je da će se dio projekcija usljed najavljenih padavina morati prebaciti u Skenderiju.

Marjanović je podsjetio da će festival biti zatvoren svjetskom premijerom novog filma Pjera Žalice “Praznik rada”.

“Ono što vam sigurno mogu garantovati je emotivan kraj i filma i Sarajevo film festivala, koji sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim i sigurno nema boljeg izbora za zatvaranje 28. SFF-a”, kazao je Marjanović.

Pozvao je sve da posjete SFF.

Reditelj filma “Praznik rada” Pjer Žalica kazao je kako mu nije teško govoriti o SFF-u.

“To je moj život i profesionalni i privatni jednim dijelom. Bio sam na raznim festivalima, od Toronta do Cannesa, praktično nema važnijeg festivala na kojem nisam bio, zbog toga znam koliko je ovo veliki i važan festival”, kazao je Žalica.

Podsjetio je kako Sarajevo tokom festivala postaje metropola i živi se život na koji se nekad naviklo da bude svakodnevica.

Dodao je da će bez obzira na vremenske prilike, ovo biti fantastičan festival.

Osvrnuo se na značaj glume i muzike za film, što se primijeti i u drugim njegovim filmovima.

Glumac Admir Glamočak kazao je kako je urađen visokoprofesionalni film u jednoj prijateljskoj atmosferi i napravljen je film koji lično rado pokazao prijateljima.

“To su valjda rijetki poslovi koje čovjek radi profesionalno i od kojih živi, a da bi ih podijelio s najbliskijim ljudima. Nadam se da kada pogledate ovaj film, da ćete zagrliti prvu osobu do sebe”, rekao je Glamočak.

Kompozitor Dino Šukalo kazao je kako je ovo drugi film na kojem sarađuje sa Žalicom.

Dodao je kako su imali šansu da se ode u veliki studio i snimi muzika, odnosno u Mostar.

Muzika je snimljena autentično i misli da je to kvalitet – organski zvuk.

Drago mu je da je dobio mogućnost raditi muziku za ovaj film.

“Najvažnija stvar u našim životima, svih ljudi u ovoj sobi i šire je rat. Kod nas je uvijek priča prije i poslije rata i mi ćemo do kraja života vjerovatno pričati tako”, kazao je Šukalo.

Na ovogodišnjem, 28. po redu Sarajevo Film Festivalu koji će se održati od 12. do 19. augusta, biće prikazano 230 filmova iz 62 zemlje, dok će se za glavne nagrade takmičiti 51 film iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Program festivala koji privlači najviše publike, Open Air ove godine ima dodatni broj otvorenih kina koji su raspoređeni od Starog Grada do Ilidže.

U programu Open Air je osam filmova, a program počinje filmom otvorenja 28. SFF-a 12. augusta “Trougao tuge”, švedskog reditelja Rubena Ostlunda.

Gosti SFF-a bit će petorica proslavljenih filmskih profesionalaca poput glumaca Madsa Mikkelsena te Jessiea Eisenberga, redatelja Ostlunda i Paula Schradera, a doći će i ukrajinski redatelj Sergej Loznica. Njima će tokom festivala biti dodijeljeno Počasno srce Sarajeva.

Prihvati notifikacije