BiH

Filipović: Hrvatska će napraviti plinovod do bh. granica

Ministar privrede i održivog razvoja Republike Hrvatske Davor Filipović istaknuo je u ponedjeljak u Mostaru kako su Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH jedno biće te da je položaj Hrvata u BiH jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta Vlade Republike Hrvatske.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

” Sasvim je logična najbliža saradnja između naše dvije države. Jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta Vlade RH je i položaj Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda i mogli ste vidjeti da je upravo zahvaljujući mudroj, inteligentnoj politici premijera (Andrej) Plenkovića došlo i do promjena Izbornog zakona ovdje koji je Hrvatima u BiH ojačao poziciju i njih se sada u ovoj državi percipira kao stabilizacijski faktor i ključan faktor na evropskom putu BiH, a mi ćemo kao Vlada davati maksimalnu podršku na tom putu” kazao je Filipović.

Naveo je kako se danas u Mostaru razgovaralo i o energetskim temama i jačanju privredne saradnje.

” Dotakli smo se i teme Južne interkonekcije kada je riječ o daljnjoj plinifikaciji Bosne i Hercegovine jer u ovoj krizi Hrvatska postaje energetsko čvorište ovog dijela Evrope. Izgradnja LNG terminala na Krku pokazala se kao strateški projekt koji nam je u navedenoj krizi omogućio da se ne plašimo hoće li u Hrvatskoj biti dovoljno plina, a odlučili smo udvostručiti kapacitete upravo da bismo bili na dispoziciji našim susjedima, zemljama u našem okruženju, a prirodno je da mislimo i na Hrvate u BiH i da u Hrvatskoj napravimo trasu do granice s BiH. Tu smo u uskoj saradnji s Čovićem da se napravi plinifikacija s ove strane granice tako da plin koji bude dolazio preko našeg LNG terminala s Krka može snabdjevati i Bosnu i Hercegovinu. I dalje ćemo davati punu podršku i gospodinu Čoviću i Hrvatima u BiH” – istaknuo je Filipović, prenosi FTV.

Što se tiče naknada za Buško jezero, hrvatski ministar privrede navodi kako su one podignute s 1,8 na 4,3 miliona eura.

” Ovo povećanje naknade po mom mišljenju je značajno kada usporedimo s onim što je bilo i mislim da su ljudi time zadovoljni” – naveo je Filipović.

Prihvati notifikacije