Fudbal

FIFA pisala o napadaču Veleža: Stigao je sa Solomonskih ostrva u Evropu i ispisao historiju

Raphael Lea'i je prije nekoliko dana potpisao ugovor s Fudbalskim klubom Velež.

FOTO: FK VELEZ
FOTO: FK VELEZ

Naime, pošto Lea’i dolazi sa Solomonskih ostrva, tako je ispisana historija, pošto je Leai postao prvi fudbaler iz ove države ikada sa profesionalnim ugovorom u Evropi, a o tome je pisala čak i FIFA..

Pročitajte još

FIFA za Lea’ija kaže da se radi o jednoj od najsjajnijih perspektiva Okeanije, koji je uspješno prošao probu s hercegovačkim klubom, u koji je stigao na početku priprema.

Rođen i odrastao u Honiari, najvećem i glavnom gradu Solomonskih ostrva, Raphael Lea’i prvi je put izbio u središte pozornosti svojim nastupima na malonogometnom turniru Ljetnih olimpijskih igara mladih 2018. i OFC U-16 fudbalskom prvenstvu 2018.

Kao i mnogi njegovi sunarodnjaci, napadač je razvio vještinu u obje discipline od mladosti, s prenosivim vještinama kao što su kontrola lopte, dribling i šutiranje iz tijesnih prostora koje su mu pomogle da se istakne na travi i velikom terenu, prenio je SC Sport.

Vještine Raphaela Lea’ija nisu prošle nezapaženo. Privlačio je “udvarače” iz obližnje Australije i daleke Argentine, ali su ga administrativni problemi spriječili da ode tamo, pošto ne bi mogao dobiti profesionalni ugovor.

Pročitajte još

Umjesto toga, tinejdžer je nastavio usavršavati svoje vještine kod kuće na Solomonskim ostrvima, dok je igrao za lokalne klubove Kossa, Marist i Henderson Eels.

Proveo je četiri godine s Henderson Eelsima, a zabio je nevjerovatni 91 gol u 44 utakmice! Prenio je svoj nemilosrdni golgeterski niz u nacionalne selekcije, zabijajući 14 golova za mladu reprezentaciju Solomonskih ostrva i pet za seniorsku.

Prihvati notifikacije