Fudbal

Faruk Hadžibegić brutalno iskreno o Miralemu Pjaniću

Faruk Hadžibegić obišao je do sada Edina Džeku, Miralema Pjanića, Radeta Krunića, Seada Kolašinca… sve redom ponajbolje igrače koje ima bosanskohercegovački fudbal.

FOTO: NFSBIH/EPA-EFE/KIMMO BRANDT
FOTO: NFSBIH/EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Legenda FK Sarajevo i povratnik na klupu “Zmajeva” za Raport je govorio o susretima sa spomenutim igračima, ali i još nekim koje bismo mogli vidjeti u dresu BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Na primjedbu da je obilazak bh. reprezentativaca krenuo od naših glavnih igrača, uzvratio je riječima:

“Ne gledam reprezentativce na taj način. Ne dijelim ih na glavne i manje bitne. Raspored posjeta diktirali su geografija i obaveze ovih momaka u klubovima.

“Nastojim s direktorom reprezentacije Zvjezdanom Misimovićem obići što više igrača. To su standarni kontakti u našem poslu. Nemamo mnogo ni vremena ni prijateljskih utakmica do početka kvalifikacija.

“Zato nastojimo neke stvari vidjeti i dogovoriti kroz razgovore s igračima, ali i njihovim trenerima”, kaže selektor “Zmajeva”. Pohvalio je rad u klubovima, pogotovo kad su u pitanju ekipe iz vodećih evropskih liga, kao što su Italija i Francuska.

“Samo neka tako ostane, nadam se da neće biti povreda. Ipak je skoro dva mjeseca do početka kvalifikacija. Nadam se da će sve izgledati onako kako smo zamislili”, riječi su Hadžibegića.

Potom je prešao na igrača za kojeg kaže da bi volio da nosi dres Barcelone ili Juventusa, klubova za koje je naš proslavljeni veznjak ne tako davno igrao. No, realnost je takva da je Miralem Pjanić danas igrač Sharjan FC-a, kluba iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Stvari se mijenjaju. Bliski istok je sve češća destinacija velikih evropskih igrača. To moramo prihvatiti. Volio bih ja da Pjanića gledam u Barci ili Juventusu, ali to nije moja odluka.

“Miralem ne može biti slabiji igrač zato što je tamo, njegov kvalitet je neupitan. Jedino mi se čini da je nivo treninga u tamošnjoj ligi ispod onog u Evropi”, kaže Hadžibegić.

Prihvati notifikacije