Košarka

Evropsko prvenstvo košarke u kolicima B i C divizije u Sarajevu, otvaranje u srijedu

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u kolicima domaćin je Evropskog prvenstva B i C divizije, koje će biti održano u Sarajevu u narednim danima.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Takmičenje će zvanično biti otvoreno u srijedu utakmicama prvog kola po grupama.

Prethodnih skoro pola godine trajale su pripreme za ovaj veliki događaj, a pred početak takmičenja direktor reprezentacije Alaga Pašić je prokomentirao očekivanja od nesvakidašnje sportske smotre. Prethodni period smo radili na pripremama za ovaj veliki događaj. Prije svega moram reći da je ovo velika stvar za naš savez i da smo dobili povjerenje IWBF za organizaciju ovakve jedne smotre. Učinili smo sve da se ekipe koje dolaze osjećaju dobro i imaju sve potrebno da mogu da se posvete utakmicama – kazao je Pašić.

Referirajući se na organizaciju jednog ovakvog turnira, Pašić je potsjetio na to da će biti odigrane 43 utakmice, te da ukupno 14 reprezentacija dolazi na takmičenje. Ako se pogleda malo šira slika, onda treba reći da je ovo pored toga što je veliki događaj za našu košarku, velika stvar i za grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Ukupno bismo trebali imati oko 350 gostiju, iz više od 25 zemalja Evrope. Procjena je da će ovo takmičenje generisati više od dva miliona KM u Budžet grada, kroz razne aktivnosti. Mislim da to nije nimalo zanemariva stvar, koja pored promocije našeg sporta će učiniti puno za promociju grada i naše države – precizirao je Pašić.

Istaknuo je kako je Bosna i Hercegovina prije šest godina bila domaćin prvenstva Divizije B i kako je tada malo nedostajalo da pređe u višu kategoriju, te da je namjera da se pokuša ostvariti taj plasman. Danas smo dosta iskusniji, imamo dobar tim, koji je spreman napraviti taj podvig i učinit ćemo sve da ostvarimo plasman u Diviziju A – potcrtao je.

Na upit o tome koliko su država i sponzori pružili podrške, Pašić je ponovio kako je organizacija ovakvog događaja izuzetno zahtjevna, navodeći kako specifičnost ovog sporta, specijalni uslovi za smještaj, treniranje i odigravanje utakmica, dodatno dižu troškove organizacije, te da u tom pogledu pojedine institucije nisu pokazale dovoljno razumijevanja. Neke stvari smo uspjeli ‘zakrpiti’ finansijama i dovijati se na razne načine. Još imamo obećanja nekih institucija za pomoć, prvenstveno finansijsku, pa ćemo vidjeti da li će ispoštovati obećano. Moram istaći da su uz nas bili naši stalni partneri poput BH Telecoma, Sare, Bauerfeinda, Kantona Sarajevo i Općine Centar. Koristim i ovu priliku da im se zahvalim, kao i svima koji su pomogli ovu manifestaciju, a posebno Košarkaškom savezu BiH, koji nam je uvijek pomagao i bio na usluzi – kazao je Pašić.

Evropsko prvenstvo za košarkaše u kolicima ECMBC Sarajevo 2022. zvanično počinje u srijedu u hotelu Hills, a trajat će sve do 21. juna, kada će biti poznati pobjednici takmičenja, saopćeno je iz Košarkaškog saveza BiH.

Prihvati notifikacije