Svijet

Evropska unija uvodi promjene za digitalno tržište: Društvene mreže moraju zaštititi korisnike

Poslanici Evropskog parlamenta su na plenarnoj sjednici u utorak prihvatili nove standarde za pravednije digitalno tržište i bezbjedniji digitalni prostor za korisnike, sadržane u Zakonu o digitalnim uslugama i Zakonu o digitalnim tržištima, koji regulišu internet platforme.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Prema Zakonu o digitalnim uslugama, koji je usvojen na konačnom glasanju sa 539 glasova za, 54 protiv i 30 uzdržanih, onlajn platforme poput društvenih mreža i onlajn prodavnica – moraće da preduzmu mjere da zaštite svoje korisnike od nelegalnog sadržaja i robe.

“Moramo da vodimo računa da nema negativnih posljedica po maloljetna lica, po svu djecu, da se ljudi podstiču da kupuju na nelegalan način. Digitalno okruženje treba da bude bezbjednije i to ćemo uspostaviti. Platforme trebaju da pruže korisnicima više informacija”, rekla je izvjestilac, socijaldemokrata Kristel Šaldemose, tokom debate u ponedeljak.

Veoma velike internet platforme i usluge biće podložne strožijim obavezama srazmjerno rizicima koje predstavljaju za društvo. Velike tehnološke kompanije moraće da rade transparentnije, da djeluju protiv širenja dezinformacija, nelegalnog sadržaja, da suzbijaju negativne efekte na osnovna prava i da budu predmet nezavisnih revizija.

“Najveće platforme moraju da učine svoje algoritme transparentnim. Ako algoritmi ukažu na nezakonit sadržaj, dezinformacije ili teorije zavjere, možemo reagovati jer je to nešto što može imati negativne posljedice po nas. Dakle, algoritmi treba da budu dostupni institucijama, vladama, nadležnim organima kako bismo zaista mogli da pratimo situaciju”, dodala je Šaldemose.

U fokusu Zakona o digitalnim tržištima, usvojenog sa 588 glasova za, 11 protiv i 31 uzdržanim, je nepoštena praksa najvećih internet platformi koje djeluju kao supervizori pristupa digitalnom tržištu, kao što su društvene mreže i pretraživači.

“Platforme će sada morati da vode računa o legalnosti sadržaja koji nude. Moraće da poštuju pravila tržišne utakmice. Same kompanije, a ne samo Komisija, moraće da se postaraju da slobodna konkurencija bude dozvoljena na njihovim platformama”, rekao je izvjestilac Andreas Švab (EPP) tokom zajedničke debate o aktima u ponedeljak.

Pojavili su se neki veoma veliki igrači, koji su postali veoma moćni i neprovjereni, pružajući usluge posredovanja na Internetu, društvene mreže, internet pretraživače, operativne sisteme, usluge oglašavanja na mreži, računarstvo u oblaku i usluge dijeljenja videa.

“Zbog korišćenja ovih propisa, društvene mreže i platforme će morati da obezbjede pošteno korišćenje i pristup više neće funkcionisati po principu ‘ko je jači taj tlači’. Korisnicima se više neće moći tako lako manipulisati ili iskoristiti. Mi u Evropskoj uniji želimo najbolje kompanije, a ne samo najveće”, dodao je Švab.

Prihvati notifikacije