Svijet

Evropa je ove zime izbjegla najgori scenarij zbog visokih temperatura i uvoza plina iz Katara i SAD

FOTO: BERLIN/DAGMAR SCHWELLE
FOTO: BERLIN/DAGMAR SCHWELLE

Relativno visoke temperature, vladina pomoć, visoka popunjenost plinskih skladišta i uvoz energenata iz drugih regija pomogli su Europi da ograniči ekonomsku štetu izazvanu ratom u Ukrajini, javlja AFP. 

Njemačka, koja je prije rata uvelike ovisila o uvozu ruskog plina, omogućila je značajnu pomoć potrošačima, ubrzano popunila svoja skladišta plina te pronašla nove izvore energenata kad je Rusija prekinula opskrbu Europe plinom, prenosi index.hr.

Njemačka vlada prošle je sedmice objavila kako očekuje da će najveća evropska ekonomija ove godine izbjeći recesiju iako su podaci objavljeni jučer pokazali da je njemačka privreda zabilježila manji pad u posljednjem kvartalu prošle godine. Kako bi popunili zalihe plina, Njemačka i njeni susjedi iz EU kupovali su plin od Katara i SAD-a, koji je skuplji od ruskog.

“Izbjegnut je najgori scenarij”

Uvoz plina u Evropi lani je skočio 60% u usporedbi s godinom prije, pokazali su podaci Instituta za ekonomiju energije i financijske analize (IEEFA).

Zbog toga je “najgori scenarij za zimu 2022./2023. izbjegnut”, rekao je Fabian Skarboe Ronningen, analitičar za istraživanje energetskih tržišta pri agenciji Rystad Energy. Evropska skladišta plina trenutno su na 72% popunjenosti, što je dvostruko više nego u isto vrijeme prošle godine. 

Izbjegavanju ozbiljnije energetske krize nisu pomogle samo više temperature nego što je uobičajeno za ovo doba godine nego i činjenica da su se potrošači u Europi kasnije počeli grijati, zbog čega su zalihe plina ostale relativno visoke.

Prihvati notifikacije