Fudbal

Evo koliko će zaraditi osvajač Evropskog prvenstva

Nagradni fond za nadolazeće Evropsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj, koje će se održati od 14. juna do 14. jula, nepromijenjen je u odnosu na prethodni kontinentalni turnir. Kao i za Euro održan prije tri godine, UEFA dijeli ukupno 331 milion eura.

Euro 2024
FOTO: VISITFRANKFURT.TRAVEL
Ilustracija/

Svaka reprezentacija će već samim plasmanom na Euro zaraditi 9.25 miliona eura. Za pobjedu u grupnoj fazi na turniru u Njemačkoj dobiva se dodatnih milion eura, a za remi pola miliona eura. UEFA osminu finala nagrađuje s dodatnih 1.5 miliona, četvrtfinale s 2.5, a polufinale s četiri miliona.

Još pet miliona čeka poraženog finalista, a osam miliona eura konačnog pobjednika. Maksimalni iznos koji evropski prvak može zaraditi ako ostvari sve tri pobjede u skupini je 28.25 miliona eura. Podsjetimo, naslov evropskog prvaka brani Italija.

Nagradni fond za EURO 2024. u Njemačkoj (sve brojke u milionima eura):Ukupni fond: 331 miliona euraBonus za plasman: 9.25 miliona euraPobjeda u skupini: milion euraNeodlučeno u skupini: 500.000 euraUlazak u osminu finala: 1.5 miliona euraUlazak u četvrtfinale: 2.5 miliona euraUlazak u polufinale: 4 miliona euraPoraženi finalist: 5 miliona euraKonačni pobjednik: 8 miliona eura