Svijet

Erdogan: Ne postoji zemlja koja može da odgovori brže od Turske na ovakvu katastrofu

Turska je mobilizirala sve svoje institucije, osoblje i resurse za područja pogođena razornim zemljotresima u južnim provincijama, izjavio je u nedjelju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

FOTO: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE
FOTO: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

“Niko ne bi trebao sumnjati da su sva sredstva države i nacije mobilizirana za zonu zemljotresa”, rekao je Erdogan tokom posjete Samandagu u Hatayu koji je pogođen zemljotresima.

Poručio je da su “mobilizirali vojsku, policiju, žandarmeriju, zdravstvene radnike, osoblje svih relevantnih institucija i sva prevozna sredstva, od aviona do helikoptera i brodova, za žrtve zemljotresa”.

Erdogan je naglasio da ne postoji zemlja koja može da odgovori brže od Turkiye na ovakvu katastrofu u kojoj je broj poginulih dostigao 48.000, povrijeđenih premašio 115.000, a uništeno je 50.000 zgrada.

Kako je kazao, Vlada planira da završi izgradnju hitno potrebnih 244.000 stambenih jedinica i 75.000 kuća u roku od godinu dana.

“U zemljotresima pogođenim područjima do sada smo postavili 426.000 šatora, u dva mjeseca planiramo postaviti 100.000 kontejnera”, istakao je ranije danas Erdogan.

Više od 13 miliona ljudi u Turskoj pogođeno je snažnim zemljotresima.

Prihvati notifikacije